Τι να κάνετε όταν η συνέντευξη σας δεν πάει καλά

Όταν περνάτε από μια συνέντευξη θα θέλατε να έχει την καλύτερη έκβαση, όμως αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Μπορεί να μην έχετε άγχος ή να έχετε προετοιμαστεί καλά για τις ερωτήσεις παγίδα, όμως και πάλι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Μπορεί να κάνετε εσείς κάτι λάθος, πχ να πάτε καθυστερημένα, να μην κάνετε καλή εντύπωση ή να πείτε κάτι που καλύτερα να μην είχατε αναφέρει. Μπορεί όμως να είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο εργοδότης ή ο υπεύθυνος προσλήψεων, για παράδειγμα να μιλάει πάρα πολύ, να ρωτά άσχετες ερωτήσεις ή να φύγει από την συνέντευξη στο μέσον της για κάποια επείγουσα δουλειά.





Σε κάθε περίπτωση, μην το πάρετε κατάκαρδα. Όταν δεν πάει καλά η συνέντευξή σας, να έχετε τα παρακάτω στο νου σας:

Σε περίπτωση αργοπορίας

Ακόμη και οι άνθρωποι που προετοιμάζονται και ξεκινούν πολύ πριν από ένα ραντεβού συναντούν απρόβλεπτες καταστάσεις. Εάν πρόκειται να φτάσετε αργά, καλέστε τον εργοδότη ή αυτόν που θα σας πάρει την συνέντευξη για να ενημερώσετε ότι θα αργήσετε και να του πείτε πότε πιστεύετε ότι θα φτάσετε. Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά ο εργοδότης θα εκτιμήσει το ότι τον καλέσατε για να απολογηθείτε εκ των προτέρων και για να τον ειδοποιήσετε για την αργοπορημένη σας άφιξη.

Σε περίπτωση που αυτός που σας παίρνει συνέντευξη είναι άπειρος

Μερικοί υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν εμπειρία και δεν ξέρουν τι να ρωτήσουν ώστε να μάθουν τα βασικά σημεία για τον υποψήφιο. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει νόημα να αναλάβετε τον έλεγχο με έναν “υπόγειο” τρόπο. Σκεφτείτε ερωτήσεις που δεν σας έγιναν, αλλά θα έπρεπε να σας γίνουν, και πείτε κάτι του στυλ: “Ίσως μπορώ να σας πω για το εργασιακό υπόβαθρό μου…” ή “Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ένα παρόμοιο σενάριο στο οποίο έχω εμπλακεί και πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα αυτό”.

Ένας άλλος τρόπος για να στρέψετε μια συνέντευξη προς τη σωστή κατεύθυνση είναι με το να κάνετε σχετικές ερωτήσεις, όπως “Μπορείτε να μου περιγράψετε την τυπική μέρα στη δουλειά αυτή” ή “Ποιες είναι οι συνηθισμένες προσκλήσεις στη δουλειά αυτή;” Οι απαντήσεις που θα πάρετε θα σας δώσουν την ευκαιρία να μοιραστείτε σχετικές πληροφορίες, οι οποίες θα τονίζουν το γιατί είστε ο κατάλληλος για αυτήν την θέση.

Σε περίπτωση που σας γίνουν κακές ερωτήσεις

Μπορεί να υπάρξουν φορές που ο εργοδότης θα σας ρωτήσει περίεργες ερωτήσεις. Δεχτείτε το ως έχει και απαντήστε. Μπορεί να μην υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Ο εργοδότης πιθανώς να σας εξετάζει, οπότε αφήστε τον να δει και να ακούσει τον δικό σας τρόπο σκέψης.

Στείλτε ευχαριστήριο σημείωμα

Ανεξάρτητα από το πώς πήγε μια συνέντευξη, πάντα να στέλνετε ένα εξατομικευμένο ευχαριστήριο σημείωμα. Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να επαναλάβετε τα σημαντικά σημεία που θέλετε να μεταδώσετε. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναφερθείτε σε σημεία που μπορεί να έχετε ξεχάσει ή που δεν μεταδώσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κρατήστε αυτές τις συμβουλές στο μυαλό για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα ακόμα και έπειτα από μια όχι και τόσο πετυχημένη συνέντευξη. Και να θυμάστε, κάθε συνέντευξη είναι μια νέα εμπειρία μάθησης, η οποία σας βοηθάει να βελτιωθείτε στην επόμενη.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: