Τρόποι για τη διεκδίκηση συνέντευξης για θέση εργασίας

Είναι φυσικό, όταν θέλουμε να εργαστούμε σε μία εταιρεία να επιδιώκουμε όχι απλά να στείλουμε το βιογραφικό μας, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι θα μας καλέσουνε για συνέντευξη ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόσληψης. Πριν επιδιώξουμε την συνέντευξη, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία για την πρόσληψη προσωπικού. Ανάλογα με την εταιρεία, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιδιώξετε μία συνέντευξη.

Γενικά, όταν σε μια εταιρεία ανοίξει μια θέση εργασίας, τότε είτε βάζει αγγελία σε κάποιες εφημερίδες, είτε σε κάποιες σχετικές ιστοσελίδες στο internet. Εξυπακούεται ότι πρέπει να προσεχθεί ο τρόπος με τον οποίο επιθυμεί η εταιρεία να γίνονται οι αιτήσεις για τη θέση εργασίας. Δηλαδή αν η εταιρεία επιθυμεί να λαμβάνει τα βιογραφικά μέσω FAX πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία αυτή και όχι να τα στείλετε με e-mail π.χ. καθώς στην περίπτωση αυτή ήδη φάνηκε πως δεν υπακούτε στους κανόνες της εταιρείας άρα η πιθανότητα πρόσληψης περιορίζεται στο ελάχιστο.

Εάν μάθετε μέσω κάποιου γνωστού για μία θέση εργασίας σε μία εταιρεία, καλό είναι πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, να ενημερωθείτε από την εταιρεία για τον τρόπο αποδοχής των αιτήσεων πρόσληψης και να μη προσπαθήσετε αυθαίρετα να στείλετε το βιογραφικό σας με τον τρόπο που θέλετε εσείς, χωρίς να ξέρετε αν ο τρόπος αυτός είναι αποδεκτός από την εταιρεία. Μπορεί αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες, αλλά από αυτές τις λεπτομέρειες η εταιρεία καταλαβαίνει αρκετά πράγματα για τον τρόπο που σκέφτεστε και για την διάθεση συνεργασίας σας.





Υπάρχουν τέσσερις βασικοί μέθοδοι για να κάνετε μία αίτηση για μία θέση εργασίας

Αποστολή βιογραφικού

Ορισμένες εταιρείες προτιμούν να στείλετε μέσω e-mail το βιογραφικό σας. Για αυτόν τον τύπο αίτησης, είναι καλύτερο να περιλαμβάνετε μια συνοδευτική επιστολή με το βιογραφικό σας. Η συνοδευτική επιστολή είναι μία επιστολή που περιγράφει τη θέση που σας ενδιαφέρει και μερικές λεπτομέρειες των προσόντων και των δεξιοτήτων σας που ανταποκρίνονται στην συγκεκριμένη θέση εργασίας. Πριν γράψετε την συνοδευτική επιστολή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιον απευθύνεται. Καλό είναι να αποφεύγεται να γράφετε μια συνοδευτική επιστολή ξεκινώντας με “Αγαπητέ κύριε ή κυρία» γενικά. Αυτό δείχνει ότι δεν έχετε προετοιμαστεί καλά και δεν δείχνετε σεβασμό στον μελλοντικό πιθανό εργοδότη σας. Η προσφώνηση του αποδέκτη της επιστολής με το όνομά του έχει το θετικό στοιχείο ότι δημιουργεί μία έστω και τυπική προσωπική σχέση με τον αποδέκτη της επιστολής, πράγμα που είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας

Στέλνοντας με e-mail το βιογραφικό σας

Η ηλεκτρονική αποστολή του βιογραφικού μέσω e-mail είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποστολής του βιογραφικού. Οι περισσότερες εταιρείες προτείνουν αυτόν τον τρόπο αποστολής των αιτήσεων για μία θέση εργασίας. Υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Κατ’αρχάς, το βιογραφικό σας θα πρέπει να το επισυνάψετε ως έγγραφο του Word ή αρχείο PDF ή και τα δυο. Αυτές είναι οι πιο κοινές μορφές που δέχονται οι περισσότερες εταιρείας. Αποφύγετε την ενσωμάτωση του βιογραφικού σας στο κυρίως σώμα του e-mail. Η γραμμή θέματος του e-mail σας θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: Ονομα – Επώνυμο (θέση εργασίας) Αυτό καθιστά εύκολο στην εταιρεία να γνωρίζει ποιος έστειλε το email αυτό και ποια θέση εργασίας αφορά. Επίσης εξασφαλίζειται ότι το email σας θα διαβαστεί. Μερικές φορές υπάρχουν ειδικές οδηγίες για την αποστολή του βιογραφικού σας. Εξυπακούεται ότι αυτές τις οδηγίες πρέπει να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα.

Αποστολή με FAX του βιογραφικό σας

Και πάλι, θα πρέπει να περιλαμβάνετε μια συνοδευτική επιστολή, όταν στέλνετε με φαξ το βιογραφικό σας. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη δική σας συσκευή φαξ , να είστε βέβαιος ότι περιλαμβάνονται οι απαραίτητες πληροφορίες επικοινωνίας σας. Οι κανόνες για τη συνοδευτική επιστολή σας είναι οι ίδιες όπως και στην αποστολή του βιογραφικού με e-mail.

Παραδίνοντας χέρι – χέρι το βιογραφικό σας

Για αυτό το είδος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, θα πρέπει κατ’ αρχάς, να ντυθείτε κατάλληλα. Θα πρέπει να ντυθείτε σαν να πηγαίνατε σε συνέντευξη. Αυτό ζητείται συνήθως για να έχει δει η εταιρεία μία πρώτη εικόνα από εσάς η οποία απαρτίζεται από την εξωτερική σας εμφάνιση και από την συμπεριφορά που θα επιδείξετε. Εξυπακούεται ότι η ευγένεια, το χαμόγελο, η ζεστή χειραψία και ο δυναμισμός είναι κάποια στοιχεία που συνεκτιμώνται θετικά. Εφόσον λοιπόν η πρώτη εικόνα είναι καλή, τότε η εταιρεία θα σκεφτεί σοβαρά να καλέσει τον υποψήφιο για μία εκτενή συνέντευξη, αλλιώς θα το θεωρήσει χάσιμο χρόνου.

Τηλεφώνημα για συνέντευξη

Κάποιες εταιρείες απαιτούν να κάνετε αίτηση για την εργασία τηλεφωνικά. Βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος τρόπος αίτησης αλλά όταν η εταιρεία θέλει να προσλάβει κάποιον για μία εργασία που έχει σχέση με τηλεφωνικές πωλήσεις ή τηλεφωνική εξυπηρέτησης, τότε είναι πιθανόν να εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο αποδοχής αιτήσεων. Αυτό που πετυχαίνει η εταιρεία είναι να αποκτήσει μια αίσθηση για την ποιότητα και την προσωπικότητα του ατόμου στο τηλέφωνο. Στην περίπτωση αυτή, εσείς οφείλετε να μιλάτε καθαρά και με σαφήνεια Να είστε ευγενικοί και έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να σας τεθούν . Μπορείτε να ξεκινήσετε την τηλεφωνική συνομιλία κάπως έτσι:

“Γεια σας κ……..(επίθετο του υπεύθυνου της εταιρείας), είμαι ο …………… (όνομα – επώνυμο). Σας τηλεφωνώ σχετικά με την αγγελία σας για την θέση εργασίας (πρέπει να την κατονομάσετε)”. Αν σας ζητηθεί η προηγούμενη επαγγελματική σας εμπειρία, είναι έτοιμη να απαντήσετε γρήγορα και να εξηγήσετε πόσο καιρό έχετε κάνει αυτό το είδος της εργασίας και να δώσετε μια σύντομη περιγραφή των καθηκόντων σας. Γενικά να είστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους ερώτηση και να είστε ετοιμόλογος. Αυτά προσμετρούνται θετικά στην εικόνα που θα δώσετε στην εταιρεία.

Καλή επιτυχία!!

Δείτε επίσης: Χρήσιμα βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν στη σύνταξη βιογραφικού και στη προετοιμασία σας για συνέντευξη


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: