Τρόποι για να δικτυώνεστε εύκολα και απολαυστικά

Η λέξη δικτύωση αποτελεί πονοκέφαλο για πολλά άτομα στον εργασιακό χώρο. Για πολλούς είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι πρέπει να ντυθούν, να πάρουν τις κάρτες τους και να πάνε σε κάποια εκδήλωση με αγνώστους. Η δικτύωση ποτέ δεν ήταν αγαπημένη δραστηριότητα για πολλούς εργαζόμενους, αλλά όταν συνειδητοποιήσετε πόσο απαραίτητη είναι για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να την εξασκήσετε.

Σε αυτήν εδώ την λίστα θα σας πούμε τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε η διαδικασία της δικτύωσης να γίνει πιο ευχάριστη και πιο πετυχημένη:

Μην πηγαίνετε σε βαρετές εκδηλώσεις





Μην πήγαινε σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Επιλέξτε εκδηλώσεις όπου ξέρετε ότι θα έχετε κάτι κοινό με τους άλλους παρευρισκόμενους, όπως πχ συνέδρια που αφορούν τον κλάδο σας ή άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει το γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να πιάσετε κουβέντα σε αυτές τις εκδηλώσεις από ό, τι σε κάποια άλλη τυχαία εκδήλωση.

Κάντε τη δική σας εκδήλωση

Στείλτε e-mail σε 10 φίλους σας, προτείνετε τόπο και ημερομηνία συνάντησης και ζητήστε από κάθε άτομο να φέρει κάποιον νέο. Για να διατηρήσετε την εκδήλωση σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, μπορείτε να δομήσετε τη συζήτηση σχετικά με τους στόχους του καθενός, το πόσο ικανοποιημένοι είναι από την δουλειά τους, ή ακόμα και γύρω τις τρέχουσες τάσεις της βιομηχανίας.

Γίνετε εθελοντής

Αντί να παρακολουθήσετε απλά μια εκδήλωση, προσφερθείτε εθελοντικά για να βοηθήσετε κάποια κλήρωση ή με τις ετικέτες των ονομάτων. Αυτό θα σας δώσει μια δικαιολογία για να μιλήσετε με ανθρώπους και επομένως μπορείτε να είστε πιο κοινωνικοί χωρίς κόπο. Επιπλέον, ποτέ δεν ξέρετε ποιόν θα συναντήσετε!

Πηγαίνετε για δείπνο

Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε νέα εστιατόρια, μπορείτε να γραφτείτε σε κάποια επαγγελματική λέσχη που οργανώνει δείπνα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους. Το να είστε για φαγητό με μια μερίδα ανθρώπων που μοιράζεστε την ίδια αγάπη τόσο για τη γευσιγνωσία όσο και για κάποιο άλλο πράγμα, είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση.

Κάνετε μια μικρή έρευνα

Πριν από κάθε εκδήλωση, ψάξτε έγκαιρα ποιοι συμμετέχοντες θα παρευρεθούν βλέποντας τη λίστα των καλεσμένων ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάθετε ποιοι είναι, που εργάζονται και γενικά πόσοι καλεσμένοι θα είναι στην εκδήλωση. Όταν ξέρετε τι να περιμένετε, θα αισθανθείτε και πιο χαλαροί και θα μπορείτε να προσαρμόσετε τις συνομιλίες σας στα πρότυπα των παρευρισκομένων.

Μην πάτε μόνοι σας

Εάν είστε πραγματικά αγχωμένοι σχετικά με την συμμετοχή σας σε κάποια εκδήλωση, πάρτε έναν φίλο μαζί σας. Αν και σίγουρα δεν θα θέλετε να μιλάτε με το ίδιο πρόσωπο όλη τη νύχτα, μπορεί να είναι ευκολότερο να προσεγγίσετε και να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους όταν έχετε παρέα. Και όταν απομακρυνθείτε από τον φίλο σας κάποια στιγμή, μπορείτε να συζητήσετε με τα άτομα που συναντήσατε προηγουμένως.

Ντυθείτε κατάλληλα

Πετάξτε το βαρετό μαύρο κοστούμι, και φορέστε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα όπως πχ το αγαπημένο σας σακάκι ή ένα περιδέραιο. Το να περπατάτε σε ένα δωμάτιο ενώ αισθάνεστε άνετα και γνωρίζοντας ότι είστε υπέροχοι θα σας ανεβάσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση.

Προσεγγίστε ζευγάρια και όχι μεμονωμένα άτομα

Αν δείτε ένα ζευγάρι ανθρώπων να μιλούν, είναι πιθανόν να έχουν πάει μαζί και να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αναμειχθούν με τους άλλους. Εναλλακτικά μπορεί να συναντήθηκαν και να ανησυχούν ότι στο τέλος θα καταλήξουν να μιλούν με το ίδιο άτομο όλη τη νύχτα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα χαρούν αν τους πιάσετε κουβέντα. Και οι πιθανότητες σας να κάνετε μια αξιόλογη κουβέντα είναι καλύτερες, δεδομένου ότι τώρα μιλάτε σε δύο άτομα και όχι σε ένα.

Κάντε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις

Μια πολύ καλή ερώτηση είναι: “Με τι ασχολείστε αυτές τις μέρες;” Είναι μια χρήσιμη ερώτηση επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν πού θα στρέψουν την προσοχή τους (εργασία, εθελοντισμός, οικογένεια, χόμπι), και είναι προτιμότερη από το αναπόφευκτο ερώτημα: “Τι δουλειά κάνετε;”


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: