Τι να κάνετε μετά τη συνέντευξη

Ο τελικός σκοπός του βιογραφικού σας είναι να σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη συνέντευξη. Αφού λοιπόν περάσετε και το στάδιο αυτό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε μετά το πέρας της.

1) Κάντε ερωτήσεις

Ίσως σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά πολλοί υποψήφιοι δεν είναι προετοιμασμένοι να κάνουν ερωτήσεις σε μια συνέντευξη. Αντιθέτως, συγκεντρώνονται στο απλά να πουν την ιστορία τους. Οι υποψήφιοι εμφανίζονται ανεπαρκώς προετοιμασμένοι και θέλουν να περάσουν απευθείας στο βήμα της υπογραφής της σύμβασης. Είναι τόσο συγκεντρωμένοι στην περιγραφή των ικανοτήτων τους που ξεχνούν να κάνουν ερωτήσεις και να μάθουν για τα πραγματικά ζητήματα της θέσης και να επισημάνουν πως μπορούν να δώσουν λύσεις.

Πάντα να έχετε τουλάχιστον 5 ερωτήσεις σχετικά με τη θέση τις οποίες να απευθύνετε στο πρόσωπο που σας παίρνει συνέντευξη. Άλλωστε, πολλές φορές κατά το κλείσιμο της διαδικασίας οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους υποψηφίους είναι αυτές που επικεντρώνονται στο πως μπορεί κανείς να διαπρέψει στη συγκεκριμένη θέση ή το πως προδιαγράφεται το μέλλον της εταιρείας. Ερωτήσεις σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον ή την κουλτούρα της εταιρείας είναι επίσης πρέπουσες, όπως το να ρωτήσετε το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη τι του αρέσει περισσότερο στην εταιρεία.





Να είστε έτοιμοι να κάνετε ερωτήσεις που πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Ζητείστε να μάθετε για τη θέση, την εταιρεία, τη βιομηχανία, τη διαδικασία της συνέντευξης κτλ. Κεντρικής σημασίας είναι το να κάνετε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε αν η συγκεκριμένη θέση είναι κατάλληλη για εσάς.

2) Ενσωματώστε την ερευνά σας για την εταιρεία

Αν έχετε προετοιμαστεί εκ των προτέρων, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία ή ακόμα και ολόκληρος ο κλάδος. Αν έχετε σκεφτεί πραγματικά το πώς η συγκεκριμένη θέση προσφέρει αξία στην επιχείρηση, θα είστε πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό (δηλαδή τους υπόλοιπους υποψήφιους) και θα μπορέσετε να εστιάσετε στις απαντήσεις σας ώστε να κάνετε το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη να θέλει να μιλήσει περισσότερο.

3) Πείτε “Ευχαριστώ”

Στη σύγχρονη εποχή όπου τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα, η πλειοψηφία των υποψηφίων δεν αφιερώνουν χρόνο στο να δείξουν την εκτίμησή τους. Σιγουρευτείτε ότι κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ύστερα από το πέρας της, όσο το δυνατόν συντομότερα, στείλτε μια κάρτα ή ένα e-mail σε όλους όσους γνωρίσατε και ευχαριστήστε τους. Να είστε αυθεντικοί, αλλά ταυτόχρονα σύντομοι. Απλά ευχαριστήστε τους για το χρόνο που διέθεσαν και αναφέρετε ένα δυο πράγματα τα οποία ξεχώρισαν στη συνέντευξη, όπως για παράδειγμα κάτι που μάθατε. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι, απλά πείτε ότι η διαδικασία της συνέντευξης ήταν ευχάριστη, ότι ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και ότι πιστεύετε ότι θα αποτελέσετε ένα δυνατό ατού για την επιχείρηση.

4) Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν είχατε προσληφθεί

Αφού έχετε ολοκληρώσει τη συνέντευξη για τη συγκεκριμένη θέση, σκεφτείτε τι θα προσπαθούσατε να επιτύχετε τους πρώτους τρεις μήνες στη δουλειά. Ετοιμάστε μια μικρή περίληψη και στείλτε τη μαζί με το ευχαριστήριο σημείωμα από το προηγούμενο βήμα. Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε το πραγματικό ενδιαφέρον σας και ότι έχετε ήδη σκεφτεί το τι θα κάνετε εάν προσληφθείτε.

Ακόμα και σε περιόδους ύφεσης, οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέα άτομα. Αναζητούν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα και κίνητρα οι οποίοι θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους. Είναι προς το συμφέρον σας να είστε συγκεντρωμένοι, αυθεντικοί και σωστά προετοιμασμένοι, ώστε η κάθε εταιρεία να δει ότι αποτελείτε την ιδανική λύση και με τον τρόπο αυτό να ξεχωρίσετε ανάμεσα στον ανταγωνισμό.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: