Τι κάνουμε μετά από μια ενδεχόμενη απόλυση;

“Με κάλεσε στο γραφείο του ο διευθυντής μου και μου είπε ότι δε θα συνεχίσω να εργάζομαι εδώ”.

Η εταιρία ή ο υπεύθυνός σας, μπορεί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές προτάσεις ή ψαγμένες λέξεις για να περιγράψουν αυτό που μόλις συνέβη (όπως “περικοπές”), αλλα αυτο δεν αλλάζει το νόημα ή το αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι απολυθήκατε και αυτά δεν είναι ευχάριστα νέα, ακόμα και αν μισούσατε τη δουλειά σας.

Πολλές φορές δυστυχώς φαίνεται ότι οι διευθυντές δεν είναι ευαίσθητοι στην ανθρώπινη υπόστασή σας και δεν τους ενδιαφέρει η πίστη που τους έχετε δείξει.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

1. Θα περάσετε μέσα από μια θύελλα συναισθημάτων

Ακόμα και αν το περιμένατε σε ένα βαθμό και δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, σα να ήρθε από το πουθενά, θα περάσετε από πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα τις επόμενες μέρες ή και βδομάδες. Ακόμα και αν νιώθετε μια ανακούφιση που δε θα χρειαστεί να σηκώνεστε πλέον κάθε πρωί για να πάτε σε αυτή τη δουλειά, ίσως βιώσετε λύπη, σύγχυση, θυμό, ντροπή, σοκ, φόβο ή ακόμα και ευφορία. Το να περάσετε από πολλά διαφορετικά συναισθήματα που κρατούν μερικές φορές και βδομάδες, είναι λογικό. Αν βρεθείτε σε θέση που νιώθετε πολύ έντονα συναισθήματα για μακρές χρονικές περιόδους, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε τη συμβουλή και καθοδήγηση ενός ειδικού.





2. Για τις πρώτες 48 ώρες αφού χάσατε τη δουλειά σας, επικεντρωθείτε μόνο στον εαυτό σας

Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επικοινωνήσετε με όλους όσους ξέρετε για επαγγελματική δικτύωση. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας και μοιραστείτε αυτή την εμπειρία σας, μόνο με την οικογένεια και τους στενούς σας φίλους. Όχι με τους συναδέλφους και τα άτομα του επαγγελματικού σας δικτύου. Αυτό είναι καίριας σημασίας! Χρειάζεστε χρόνο για να βάλετε τη ζωή σας σε ένα νέο πρόγραμμα και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Αλλιώς, μπορεί να πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε και να αφήσετε εντυπώσεις που δε θα θέλατε.

3. Προετοιμαστείτε πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας σας

Θα πρέπει να κάνετε 3 ερωτήσεις στον εαυτό σας πριν προχωρήσετε:

  • Έχετε σκεφτεί καλά τι θα απαντήσετε όταν σας ρωτήσουν γιατί δε δουλεύετε πια στη τάδε επιχείρηση; Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να σκέφτεστε ή να νομίζετε ότι ξέρετε πως θα τους το εξηγήσετε, αλλά μπορεί να κομπλάρετε ή αυτά που θα πείτε να έχουν το αντίθετο αντίκτυπο από αυτό που θα θέλατε. Πριν πάτε, κάντε πρόβα αυτό που θα πείτε στο καθρέφτη, σε συγγενείς και φίλους και ρωτήστε τους για τη γνώμη τους και πως τους φάνηκε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το αντίστοιχο άρθρο που έχουμε για τη συνέντευξη “Απόλυση: Πως να την εξηγήσετε στους μελλοντικούς εργοδότες“.
  • Έχετε ξανακοιτάξει τις δεξιότητες και την εργασιακή σας εμπειρία;
  • Έχετε σκεφτεί καλά ποιά θα είναι η σωστή δουλειά για εσάς, σε αυτό το στάδιο της καριέρας σας;

4. Δράσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε άμεσα

  • Ξεκινήστε να διαμορφώνετε το υπάρχον βιογραφικό σας, ανάλογα με το είδος της θέσης που είναι καλό για τη συγκεκριμένη φάση της καριέρας σας (μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο εδώ).
  • Κοιτάξτε στο ίντερνετ (όπως στο site “Θέσεις Εργασίας“) και στις εφημερίδες για να πάρετε μια ιδέα για το τι δουλειές υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τομέα σας.
  • Κάντε μια λίστα των ανθρώπων που θα θέλετε να έρθετε σε επαφή για συμβουλές (αφού έχετε σκεφτεί καλά τι θα πείτε).
  • Γράψτε κάτω τα δυνατά σας σημεία και προετοιμάστε τα 3 κορυφαία σας επιτεύγματα σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Διαβάστε τα κατάλληλα άρθρα και εφημερίδες για να είστε σίγουροι ότι είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις και τους νέους τεχνικούς όρους του τομέα σας.
  • Αν χρειαστεί, μπορείτε να λάβετε συμβουλές από μια ανάλογη εταιρία

Τα καλά νέα; Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που απολύθηκαν, συνεχίζουν σε νέες ευκαιρίες και μετά από ένα χρόνο δηλώνουν περισσότερο χαρούμενοι και ότι η ζωή τους δε θα ήταν τόσο γεμάτη, αν δεν είχαν απολυθεί, ώστε να βρουν τη νέα τους δουλειά.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: