Τα 7 λάθη των νέων freelancers

Freelancer είναι ο όρος για τον ελεύθερο επαγγελματία, με την διαφορά ότι ο τίτλος αυτός υπονοεί παροχή υπηρεσιών συνήθως από το σπίτι, όπως κάνει πχ ένας γραφίστας ή ένας συγγραφέας. Δεν προορίζονται όλοι οι άνθρωποι για να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε, έστω και αν αποτύχετε. Αν δεν σας ταιριάζει κάτι, τότε η αποτυχία είναι επιτυχία, γιατί τουλάχιστον καταλάβατε ότι το freelancing δεν είναι για εσάς. Αυτό που είναι τραγικό όμως, είναι όταν ένας άνθρωπος έχει τα προσόντα για να γίνει πετυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας και κάνει χονδροειδή λάθη που του καταστρέφουν την καριέρα. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε τα σημαντικότερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε ως ελεύθερος επαγγελματίας για να είστε επιτυχημένος:





1. Να ξεκινήσετε χωρίς οικονομίες.

Οι ειδικοί στα οικονομικά θα σας πουν ότι πρέπει να έχετε τα έξοδα διαβίωσης τουλάχιστον 6 μηνών για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμα και αν δεν θέλετε να κάνετε τη δική σας επιχείρηση. Αν κάνετε δική σας επιχείρηση, θα πρέπει να προσθέσετε στα έξοδα διαβίωσης και τα έξοδα της επιχείρησης.

Αν δουλεύετε μόνος σας δεν θα έχετε άλλους μισθούς να πληρώνετε, όμως σίγουρα θα πρέπει να δαπανήσετε χρήματα σε εξοπλισμό και λειτουργικά έξοδα.

2. Να μην θέσετε στόχους ή να μην αναθεωρήσετε τους στόχους σας

Το γιατί θέλει να γίνει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας είναι καθαρά δική του υπόθεση. Άλλοι θέλουν την ανεξαρτησία, άλλοι περισσότερα χρήματα. Δεν έχει σημασία ο στόχος, αρκεί να γνωρίζετε τι θέλετε.

Μόλις έχετε αποφασίσει ποιοι είναι οι στόχοι σας, ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα. Να το κοιτάτε το σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αναθεωρείτε τους στόχους σας κατάλληλα.

3. Να ξεκινήσετε πολύ νωρίς

Οι πιο ευτυχισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν σε κλασσικές δουλειές πλήρους απασχόλησης για χρόνια πριν ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Αυτό είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε διάφορες θέσεις εργασίας και να δείτε ποια σας αρέσει πιο πολύ.

Δεύτερον, σας επιτρέπει να κάνετε λάθη και να τα διορθώσετε, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας. Τέλος, σας βοηθά να αποταμιεύσετε τα χρήματα που αναφέραμε νωρίτερα. Αν δουλεύετε σε μια εταιρεία και παράλληλα ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείτε να φυλάξετε τα κέρδη από το ελεύθερο επάγγελμα ως οικονομίες.

4. Να μην κάνετε συμβόλαια

Είναι πάντα καλή ιδέα να κλείνετε προφορικές αλλά και γραπτές δουλειές με τους πελάτες σας. Παρόλο που δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρετε τα χρήματά σας σε περίπτωση που έχετε γραπτή σύμβαση με κάποιον και δεν σας πληρώσει, όμως εξασφαλίζετε και στις δύο μεριές ότι οι προσδοκίες σας είναι καθορισμένες και ότι δεν θα υπάρχουν διάφορες εκπλήξεις από καμμία μεριά.

5. Να μην έχετε σύστημα

Οι πετυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες τηρούν αρχεία εσόδων και εξόδων και πληρωμών γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε κάποιο εξεζητημένο λογισμικό, απλά να έχετε ένα σύστημα. Αν κρατάτε αποδείξεις, λογαριασμούς, επιταγές και πληρώνετε τους λογαριασμούς σας έγκαιρα, είστε σε καλό δρόμο. Κάποιοι μπορούν να αρκεστούν σε ένα φύλο Excel και έναν φάκελο για τις αποδείξεις. Κάποιοι άλλοι ίσως χρειαστούν κάποιο δωρεάν λογισμικό τήρησης εσόδων και εξόδων.

6. Να έχετε κακούς πελάτες

Ο καλός πελάτης είναι αυτός που σας αναθέτει μια δουλεία που σας αρέσει και συνεργάζεται μαζί σας για να πετύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να είναι εύκολο να επικοινωνήσετε με τον πελάτη σας, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να σας πληρώνει στην ώρα, χωρίς προβλήματα.

Αναπόφευκτα, θα συναντήσετε και και κάποιον πελάτη ο οποίος δεν πληροί αυτά τα κριτήρια. Το κόλπο είναι να μην συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί του και να κερδίσετε εμπειρία έτσι ώστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός κακού πελάτη στο μέλλον.

7. Δεν χρεώνετε πολλά (ή χρεώνετε πάρα πολλά)

Ο καθορισμός των τιμών για τις υπηρεσίες σας μπορεί να είναι δύσκολος. Αν βάλετε μεγάλες χρεώσεις μπορεί να μην έχετε δουλειά, αν βάλετε πολύ μικρές χρεώσεις μπορεί να μην ανταπεξέλθετε οικονομικά και συναισθηματικά, γιατί θα νιώθετε ότι ο κόπος σας δεν ανταμείβεται.

Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας στον ίδιο κλάδο που ήσασταν και υπάλληλος τότε είναι πιο εύκολο να καθορίσετε τις τιμές που χρεώνετε. Γενικά, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι θα πρέπει να παίρνετε την ώρα όσα περίπου παίρνατε και όταν ήσασταν υπάλληλος.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να υπολογίσετε και στην αμοιβή σας τα έξοδα που έχετε για ασφάλιση, για λειτουργικά έξοδα, για σύνταξη κτλ. Τέλος, από τη στιγμή που εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να φοβηθείτε να αυξήσετε λίγο τη χρέωσή σας. Όπως και όταν εργάζεστε για κάποιον άλλο, τότε θα πρέπει να πάρετε αύξηση κάποια στιγμή και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν πρέπει να ρίξετε τον εαυτό σας, ειδικά από τη στιγμή που είστε εσείς το αφεντικό του εαυτού σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: