Συμπεράσματα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας

Το απόσπασμα αυτό μας ήρθε από αναγνώστη της ιστοσελίδας μας…

Η συνολική μου εμπειρία από την διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Ύστερα από 5 μήνες συνεχούς αναζήτησης μιας θέσης εργασίας και αποστολής άνω των 1000 βιογραφικών σημειωμάτων θα ήθελα να προχωρήσω στην διατύπωση ορισμένων βασικών συμπερασμάτων στα οποία έχω καταλήξει για την διάρθρωση της αγοράς εργασίας.

– Μεγάλο ποσοστό των προσφερόμενων θέσεων εργασίας αφορούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό (εμφανώς ή συγκεκαλυμμένα) τον τομέα των πωλήσεων και όχι θέσεις γραφείου (διοικητικού-οικονομικού).

– Αναφορικά με θέσεις υψηλής ειδίκευσης (δηλαδή θέσεις οι οποίες απαιτούν πανεπιστημιακή κατάρτιση) παρατήρησα ότι οι σχετικές αγγελίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ορισμένες ελάχιστες ειδικεύσεις (λογιστές, επιστήμονες υγείας, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης).

– Σε πολλές ειδικότητες – κυρίως μέσης ή χαμηλότερης ειδίκευσης – (γραμματείς, εμποροϋπαλλήλοι, σερβιτόροι) τίθενται σε μεγάλο βαθμό κριτήριο φύλου (απαραίτητα γυναίκες) με αποτέλεσμα να αποκλείονται εκ προοιμίου άνδρες ενδεχόμενοι υποψήφιοι.

– Πολλές εταιρείες αναρτούν αγγελίες όπου δηλώνουν ότι αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό για κάλυψη θέσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα αναζητούν συνεργάτες-ελεύθερους επαγγελματίες και όχι υπαλλήλους.

– Κάποιες εταιρείες στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν πραγματικά θέσεις εργασίας, απλώς επιθυμούν να συλλέξουν βιογραφικά για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

– Κάποιοι εργοδότες κάμουν το λάθος, όταν διαβάζουν ένα βιογραφικό, να θεωρούν ότι κάποια στοιχεία του υποψηφίου (δεξιότητες, εμπειρία κτλ) δεν έχουν αποτυπωθεί στο CV (μερικώς ή ολικώς). Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλούν υποψηφίους για συνένετυξη που εμφανώς (βάσει βιογραφικού) δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα για την κάλυψη της προσφερόμενης θέσης εργασίας. Απλώς πιθανολογούν ότι για να τους απέστειλαν βιογραφικό θα έχουν σίγουρα τα προσόντα εκείνα τα οποία περιγράφει η αγγελία εργασίας. Με άλλα λόγια δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αναζητούντες εργασία στέλνουν βιογραφικά σωρηδόν, χωρίς να προσέχουν ιδιαίτερα εάν έχουν τα επακριβή προσόντα που τίθενται ως απαραίτητα. Πολλές φορές δε (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλων και επώνυμων εταιρειών) βιογραφικά αποστέλλονται χωρίς καν να υπάρχει σχετική αγγελία εργασίας. Κάμουν με άλλα λόγια ένα σημαντικό μεθοδολογικό λάθος το οποίο προκαλεί τριβές,καθυστερήσεις, άσκοπες συνεντεύξεις (στα όρια του αστείου πολλές φορές) και φυσικά απώλεια χρόνου και για τους ιδίους και για τους υποψηφίους.

e-biografiko.gr: Ευχαριστούμε τον αναγνώστη του e-biografiko.gr που μοιράστηκε την ιστορία του μαζί μας, παραθέτοντας την εμπειρία του όλο αυτόν τον καιρό.

Στείλτε τη δική σας ιστορία!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: