Συμβουλές για την συνέντευξη που κανείς δεν λέει

Είτε έχετε αποφοιτήσει πριν από λίγο καιρό είτε πρόκειται να αποφοιτήσετε λίαν συντόμως, είτε είστε προσωρινά άνεργος και είστε σε αναζήτηση εργασίας, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε πώς να δώσετε μια συνέντευξη.

Πιθανώς θα έχετε ακούσει διάφορες συμβουλές και θα έχετε διαβάσει διάφορα σχετικά με το πώς να δώσετε μια συνέντευξη. Μπορείτε να βρείτε κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές και μπορείτε ακόμη να συμβουλευτείτε και το γραφείο διασύνδεσης αποφοίτων της σχολής σας για περαιτέρω βοήθεια. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των συμβουλών αναφέρονται στην αρχή της συνέντευξης και στο μέσο της και όχι στο τέλος της, το οποίο είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε πραγματικά να πάρετε την θέση.





Τα πρώτα 5 λεπτά της συνέντευξης

Κάθε κομμάτι της συνέντευξης μετράει, και η συνέντευξη ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που θα περάσετε την πόρτα. Για την ακρίβεια, μια μελέτη που έγινε σε 500 διευθυντές του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού αποκάλυψε ότι η απόφαση να μην προσλάβουν κάποιον γίνεται συχνά μέσα στα πρώτα 5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια δυναμική (αλλά όχι πολύ δυνατή) χειραψία, να έχετε καλή επαφή με τα μάτια, και να αποπνέετε πολύ ενέργεια (για να μην αναφερθούμε στο κατάλληλο ντύσιμο).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Είναι περιττό να πούμε ότι πρέπει να εντυπωσιάσετε τον εργοδότη όταν πρέπει να μιλήσετε. Για να εξασφαλίσετε κάτι τέτοιο μπορείτε να κάνετε πρόβα πριν από την συνέντευξη. Εξασκηθείτε στο να περιγράφετε την εμπειρία σας και τους στόχους σας (μην το παρακάνετε και φανεί ότι είναι προσχεδιασμένο). Επίσης, μπορείτε να προετοιμάσετε τις απαντήσεις σας σε πολλές πιθανές ερωτήσεις που θα σας ρωτήσουν, και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις για να ρωτήσετε και εσείς στο τέλος. Η φράση “Δεν έχω να ρωτήσω κάτι, έχετε απαντήσει τα πάντα” δεν πρέπει ποτέ να ξεφύγει από τα χείλη σας. Για να πάρετε περισσότερες ιδέες για ερωτήσεις στην συνέντευξη μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας, πατώντας εδώ.

Το τέλος της συνέντευξης

Σε αυτό το κομμάτι μπορείτε να δώσετε μια χαριστική βολή και να εντυπωσιάσετε αυτόν που σας παίρνει την συνέντευξη. Προσπαθήστε να κρατήσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας ψηλά, ώστε να μην ατονίσει η συνέντευξη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών, θα πρέπει να ρωτήσετε κάτι για την εταιρεία. Αυτό είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούν συνεχώς οι καλύτεροι πωλητές, γιατί πρακτικά σημαίνει ότι θα κλείσει η συνάντηση, ζητώντας ευκρινώς κάτι από τον πελάτη.

Αυτό λοιπόν μπορείτε να κάνετε και εσείς στην συνέντευξη. Στο τέλος της συνέντευξης ρωτήστε κάτι τον εργοδότη για την θέση. Μπορείτε να πείτε κάτι όπως: “Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για τις πληροφορίες που μου δώσατε και ότι θα ήθελα πολύ να δουλέψω εδώ, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω σε μεγάλο βαθμό”.

Ίσως νομίσετε ότι ακούγεται λίγο τολμηρό, αλλά οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι είστε παθιασμένοι με την ευκαιρία που σας προσφέρουν. Οπότε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και τολμήστε το. Όπως λένε και οι πωλητές: “Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρόσωπο που το θέλει περισσότερο κερδίζει”.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: