Συμβουλές για μία επιτυχημένη συνέντευξη

Συνέντευξη για δουλειάΠάντα, όταν πρόκειται να πάμε σε μία συνέντευξη για μία θέση εργασίας, το πιο πιθανό είναι να αγχωθούμε λίγο καθώς ξέρουμε ότι αυτά τα δέκα λεπτά της συνέντευξης είναι πιθανό να κρίνουν το προσωπικό επαγγελματικό μας μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ή μάλλον επιβάλλεται να προετοιμαστούμε πριν πάμε στην συνέντευξη ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. Η πραγματικότητα είναι ότι το 78% των υποψηφίων δεν προετοιμάζονται κατάλληλα πριν την συνέντευξη και ίσως είναι αυτός ο λόγος εξ αιτίας του οποίου απορρίπτονται και χάνουν την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Μπορεί οι ερωτήσεις συνέντευξης που γίνονται να είναι απλές και εύκολα νομίζει ο υποψήφιος ότι απάντησε σωστά, όμως ενώ μπορεί να είναι απλές οι ερωτήσεις, είναι πολύ σύνηθες να μην δίνουν τις σωστές απαντήσεις οι υποψήφιοι. Μια λοιπόν μικρή προετοιμασία για την συνέντευξη μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα στην επαγγελματική καριέρα καθενός. Για παράδειγμα, σε απάντηση στο ερώτημα, “Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;” μερικοί υποψήφιοι θα απαντήσουν με τον εξής τρόπο:





“Έχω εργαστεί στον τομέα αυτό με επιτυχία για 15 χρόνια. Αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στην επιχείρησή σας. Έχω ένα αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας. Διάβασα στην εφημερίδα ότι η εταιρεία σας έχει κάποια προβλήματα , και με την εμπειρία μου ως διευθυντής του XXXXX, μπορώ να βοηθήσω ώστε να τα λύσω όλα. “

Η απάντηση μπορεί να ακούγεται καλή και φαίνεται να αρκεί, αλλά σε μια κλίμακα από 1 – 10, κατατάσσεται στο περίπου 4!

Γιατί; Η απάντηση δεν παρουσιάζει καμία έρευνα, καμία σκέψη, καμία κριτική ικανότητα. Ακούγεται τυποποιημένη και θα μπορούσε να λεχθεί για οποιαδήποτε εταιρεία. Δηλαδή, δεν εντυπωσιάζει όπως θα έπρεπε.
Ας αναλύσουμε την ερώτηση αυτή διεξοδικότερα.

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Εδώ είναι το σημείο όπου θα αποδείξετε ότι έχετε κάνει έρευνα για την εταιρεία που θέλετε να εργαστείτε πριν πάτε στην συνέντευξη. Πείτε  τι έχετε μάθει για την εταιρεία, και γιατί είναι ελκυστική για εσάς. Ειδικά χαρακτηριστικά για την εταιρεία είναι το κλειδί της απάντησης αυτής.

Μπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα από την εμπειρία σας και να τα συνδέσετε με ότι έχετε μάθει για την εταιρεία, τους στόχους της , και την αγορά της. Κοιτάξτε στην προσωπικότητά σας,τι σας παρακινεί και πώς αυτό συνδέεται με οποιεσδήποτε λεπτομέρειες έχετε μάθει για την εταιρεία. Πληροφορίες για την εταιρεία μπορείτε να βρείτε είτε από το internet, είτε από κάποιον φίλο σας που πιθανόν σας ενημέρωσε για την κενή θέση εργασίας κτλ.

Για παράδειγμα, ίσως τώρα η εταιρεία επιθυμεί να δημιουργήσει ένα τμήμα Marketing ξεκινώντας  από το μηδέν. Εδώ θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν στην συνέντευξη αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα της προσωπικής σας εμπειρίας όπου ασχοληθήκατε πετυχημένα να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο τμήμα κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αναφέρετε τι μπορείτε να κάνετε και γιατί νομίζετε ότι οι ενέργειές σας μπορούν να συμβάλουν στο  όφελος της εταιρείας. Αυτή η ερώτηση είναι για να εξηγήσετε το πώς μπορείτε να ωφελήσετε την εταιρεία και όχι το πώς η εταιρεία μπορεί να σας ωφελήσει.

Πείτε μας για εσάς

Ορισμένες συνεντεύξεις “χάνονται” ακριβώς σε αυτό το σημείο.Αυτή η ερώτηση δεν γίνεται για να αναφέρετε γενικά τι σας έχει συμβεί τα τελευταία 4-5 χρόνια. Επίσης, δεν ενδείκνυται να δώσετε μία απρογραμμάτιση απάντηση μιας πρότασης

Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα έχουν την τάση να  αγχώνονται. Πριν πάτε λοιπόν στην συνέντευξη δημιουργήστε ένα μικρό βιογραφικό 2-3 προτάσεων όπου θα αναφερθείτε συνοπτικά στην σταδιοδρομία σας, στα προσόντα σας εξηγώντας γιατί σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Να έχετε έτοιμη την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εκ των προτέρων καθώς είναι μία από τις πιο συνηθισμένες

Μερικά ακόμα σημεία άξια προσοχής

Γνωρίζοντας ποιος είστε, τι θέλετε, τι έχετε να προσφέρετε και τι έχετε καταφέρει σε σχέση με την προσφερόμενη θέση εργασίας – και έχοντας όλα στην άκρη του μυαλού σας – μπορούν να συντελέσουν στην πρόσληψή σας σε οπουδήποτε.

Αν είστε σε θέση να “πουλήσετε” τον εαυτό σας, τις δεξιότητές σας, τις μεθόδους με τις οποίες μπορείτε να ωφελήσετε την επιχείρηση και στη συνέχεια για να βρεθείτε στη θέση να κλείσετε τη συμφωνία, τότε απαιτείται να αφιερώσετε χρόνο για έρευνα πάνω στα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Αυτό σημαίνει γνωρίζοντας καλά τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα γνωρίζοντας καλά την εταιρεία, τότε θα μπορέσετε να δείξετε στην συνέντευξη το πως μπορείτε να εφαρμόσετε τις προσωπικές σας ικανότητες μέσα στην εταιρεία ώστε η συνεργασία σας μαζί της να είναι προς ώφελος της εταιρείας.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πράγματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην συνέντευξη. Επίσης, η συνέντευξη είναι μία ευκαιρία να κάνετε καλή εντύπωση στην εταιρεία και αν δεν την πάρετε στα σοβαρά με μία εις βάθους προετοιμασία, τότε κάποιος άλλος θα την πάρει στα σοβαρά και θα είναι το πρόσωπο που θα πάρει τη δουλειά!
Κάνετε τη προετοιμασία σας πριν από κάθε συνέντευξη! Πιθανόν να μην σας δοθεί δεύτερη ευκαιρία για να δώσετε μια καλή εντύπωση!

Δείτε επίσης: Χρήσιμα βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν στη σύνταξη βιογραφικού και στη προετοιμασία σας για συνέντευξη


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: