Αναπτύσσοντας μια στρατηγική επαγγελματικής δικτύωσης

Σε περίπτωση που ανοίγει μια θέση εργασίας, οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι πιθανόν να παραλάβουν στα χέρια τους εκατοντάδες βιογραφικά από υποψήφιους εργαζόμενους. Επομένως, πως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει από τη στοίβα με τα 1,437 βιογραφικά;

Αξιοποιήστε τη δύναμη της επαγγελματικής δικτύωσης και δεν θα χρειαστεί να βρεθείτε καν στη στοίβα!

Αν δεν είστε αρκετά σίγουροι για το πως να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάπτυξης μια στρατηγικής επαγγελματικής δικτύωσης που θα σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη θέση εργασίας, σας παρουσιάζουμε δυο απλά, αλλά πολύ αποδοτικά βήματα για να ξεκινήσετε.

Βήμα 1: Οργανώστε το υπάρχον δίκτυό σας

Τα περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία υποεκτιμούν το δίκτυο που ήδη διαθέτουν και δεν το αξιοποιούν στο βέλτιστο βαθμό. Σκεφτείτε το εξής: αν γνωρίζετε 100 άτομα και κάθε ένα από τα άτομα αυτά γνωρίζει άλλα 100 άτομα τα οποία εσείς δεν ξέρετε, έχετε ήδη στη διάθεσή σας 10.000 άτομα τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε πολύ εύκολα!





Ξεκινήστε με το να καταγράψετε αναλυτικά όλους όσους γνωρίζετε και σιγουρευτείτε ότι έχετε συνδεθεί μαζί τους στο LinkedIn και στο Facebook. Όταν είστε συνδεδεμένοι με κάποιον στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να δείτε το επαγγελματικό ιστορικό τους καθώς και με ποια άλλα άτομα είναι συνδεδεμένοι.

Γενικά, διαθέτετε 3 κοινωνικές ομάδες:

Προσωπικό δίκτυο: Αυτό περιλαμβάνει φίλους, οικογένεια και γνωριμίες από διάφορες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε στον ελεύθερο χρόνο σας, όπως αθλήματα, εθελοντισμός κτλ.
Ακαδημαϊκό δίκτυο: Εδώ κατατάσσονται πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές σας, παλιοί καθηγητές και άλλα άτομα τα οποία είχατε γνωρίσει κατά την εκπαίδευσή σας.
Επαγγελματικό δίκτυο: Αυτό περιλαμβάνει παλιούς και νυν εργοδότες, συναδέλφους, πελάτες και άλλα άτομα τα οποία γνωρίζετε μέσω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σας.

Καθώς οργανώνετε το υπάρχον δίκτυό σας, χρήσιμο είναι να φτιάξετε μια λίστα με όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς με τους οποίους έχετε κάποια σχέση ή συνδιαλλαγή. Σημειώστε πιθανές μελλοντικές εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σχετικά με αυτούς.

Βήμα 2: Συνδεθείτε με το συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο

Θα χρειαστεί να κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον ευατό σας:

“Σε ποιο χώρο πρέπει να παρευρεθώ ώστε να συνδεθώ με άτομα του χώρου στον οποίο επιθυμώ να εργαστώ;”

“Πως μπορώ να συνδεθώ μέσω του διαδικτύου με άτομα του χώρου στον οποίο επιθυμώ να εργαστώ;”

Μερικές γρήγορες αναζητήσεις στο διαδίκτυο θα σας αποκαλύψουν συνέδρια και επαγγελματικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άτομα τα οποία ήδη εργάζονται στον τομέα στον οποίο επιθυμείτε να εργαστείτε.

Επιπρόσθετα, κάθε επαγγελματικό πεδίο διαθέτει τις δικές του ομάδες στο LinkedIn, στο Facebook, ακόμη και στο Twitter. Μέσω αυτών μπορείτε να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους του χώρου.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ πιθανό να διαθέτε ήδη πρόσβαση σε άτομα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας. Βέβαια, ακόμη και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το διαδίκτυο έχει καταστήσει πολύ εύκολο το να συνδεθείτε με άτομα επιρροής σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: