Πώς να ντυθείτε για μια συνέντευξη

Εάν έχετε μια επερχόμενη συνέντευξη για δουλειά, μία από τις κύριες ανησυχίες σας θα πρέπει να είναι τι να φορέσετε. Η εμφάνισή σας είναι το πρώτο πράγμα που ο μελλοντικός σας εργοδότης θα παρατηρήσει πάνω σας, οπότε πρέπει να κάνετε καλή εντύπωση. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για άνδρες και γυναίκες που θα σας βοηθήσουν με αυτό το κομμάτι.

Γιατί είναι σημαντικό να ντύνεστε κατάλληλα





Εκτός και αν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας στο χώρο της μόδας και της ψυχαγωγίας, οι πιθανοί εργοδότες σας δεν θα κρίνουν την αμφίεση σας απλά για να δουν αν έχετε στυλ. Αυτό που θέλουν να δουν είναι αν έχετε την κατάλληλη εικόνα τόσο στους πελάτες όσο και στην εταιρεία.

Αν αναζητάτε εργασία σε μια πιο συντηρητική δουλειά, όπως οι τράπεζες ή ο δικαστικός τομέας, θα πρέπει να ντυθείτε αναλόγως, καθώς αυτό δείχνει σεβασμό και αξιοπιστία στους πελάτες. Αντίθετα, αν θέλετε μια δουλειά σε ένα πιο οικείο περιβάλλον, το να ντυθείτε υπερβολικά θα σας κάνει κακό γιατί θα θεωρηθεί ότι δεν ταιριάζετε στην εταιρεία και θα δώσει την εικόνα ότι έχετε μια διαστρεβλωμένη αίσθηση της δουλειάς.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε τον κώδικα ντυσίματος (dress code) μιας εταιρείας εκ των προτέρων

Αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ το μελλοντικό χώρο εργασίας σας πριν από τη συνέντευξή, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα για να καταλάβετε τι να φορέσετε. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί τρόποι για να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε:

– Ζητήστε από ένα φίλο ή γνωστό να σας πει πληροφορίες για την εταιρεία ή για τον τομέα γενικά

– Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας για να δείτε φωτογραφίες που θα σας δώσουν μια αίσθηση του τι φοράνε οι εργαζόμενοι

– Κοιτάξτε στο Διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχουν φόρουμ συζήτησης, όπου θα μπορούσατε να ρωτήσετε σχετικά με τον κώδικα ντυσίματος

– Ρωτήστε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας

– Περάστε έξω από την είσοδο του χώρου εργασίας σε ώρες αιχμής ή το μεσημέρι για να δείτε τι φορούν εκεί οι εργαζόμενοι

Όταν έχετε αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να ντυθείτε καλύτερα στη συνέντευξη, καθώς είναι εύκολο να αφαιρέσετε ένα σακάκι ή μια γραβάτα αν θέλετε να φαίνεστε λιγότερο τυπικοί.

Συμβουλές για τις γυναίκες υποψηφίους

Οι γυναίκες έχουν την πολυτέλεια να φορέσουν είτε παντελόνι είτε φούστα στη συνέντευξη. Αν το κουστούμι είναι πολύ επίσημο, μπορείτε να φορέσετε ένα παντελόνι ή μια φούστα με ένα πουλόβερ. Ένα φόρεμα με ένα μαντήλι είναι επίσης καλό για κάθε περίπτωση.

Μάλλον θα πρέπει να φορέσετε καλσόν με το φόρεμα ή τη φούστα, εκτός αν είστε απολύτως σίγουρες ότι δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε πάντα να το ξεφορτωθείτε μόλις πάρετε τη δουλειά.

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι κατάλληλα για το χώρο εργασίας και γυαλισμένα. Κρατήστε το μέγεθος της τσάντας σας στο ελάχιστο και ει δυνατόν, χρησιμοποιήστε απλά ένα χαρτοφύλακα, έτσι ώστε να κουβαλάτε λιγότερα. Κρατήστε τα μαλλιά και το μακιγιάζ σας απλό και σεμνό, και αποφύγετε τυχόν έντονο μανικιούρ.

Συμβουλές για τους άνδρες υποψήφιους

Οι άντρες θα πρέπει να αποφύγουν τα τζιν και τα παπούτσια του τένις σε συνεντεύξεις εργασίας, εκτός και αν είστε σε συνέντευξη για μια δουλειά όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο. Ακόμα και τότε, ένα απλό καφέ παντελόνι κατά τη συνέντευξη είναι μια καλή επιλογή.

Ανάλογα με το χώρο εργασίας, θα πρέπει να αποφασίσετε αν πρέπει ή όχι να βάλετε γραβάτα ή/και σακάκι. Αν ένα κοστούμι είναι πολύ επίσημο, ένα παντελόνι με ένα παλτό ή ένα πουκάμισο με ένα πουλόβερ ή γιλέκο θα ήταν καλύτερη επιλογή. Μην βάλετε t-shirts και πόλο, και φροντίστε να φοράτε φανέλα. Αν δεν σας αρέσουν οι κλειστές φανέλες δοκιμάστε μια με λαιμόκοψη.

Ακριβώς όπως και οι γυναίκες, θα πρέπει να φοράτε γυαλισμένα παπούτσια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα νύχια σας και το πρόσωπό σας είναι περιποιημένα.

Τέλος, θα πρέπει να κάνετε μια δοκιμή των ρούχων που θα βάλετε στη συνέντευξη λίγες ημέρες πριν, για να βεβαιωθείτε ότι όλα φαίνονται τέλεια. Εάν χρειάζεται να καθαρίσετε, να σιδερώσετε ή να αγοράσετε οτιδήποτε, θα έχετε λίγες μέρες για να το κάνετε. Μόλις η ενδυμασία σας είναι έτοιμη, τότε μπορείτε να επικεντρωθείτε στα υπόλοιπα μέρη της συνέντευξης.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: