Πώς να εκτιμήσετε μια προσφορά εργασίας

Υπάρχουν στιγμές που σας παρουσιάζεται μια ευκαιρία απασχόλησης, είτε επειδή την ψάχνατε εσκεμμένα είτε ξαφνικά, χωρίς να την έχετε ζητήσει. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αποφασίσετε αν η πρόταση που σας κάνουν για δουλειά είναι καλύτερη από την τωρινή σας δουλειά ή αν αξίζει γενικά, αν είστε άνεργος. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα δέκα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν όταν θέλετε να εκτιμήσετε μια προσφορά εργασίας:





1) Μισθός και πιθανές αυξήσεις

Σίγουρα ο μισθός δεν είναι το μόνο πράγμα που θα λάβετε υπ’ όψιν όταν αλλάζετε δουλειά, όμως είναι σίγουρα στα 3 πιο βασικά. Πριν δεχτείτε μια θέση θα πρέπει να έχετε κάνει μια έρευνα για να ξέρετε τι μισθοί δίνονται στη θέση αυτή στην αγορά. Γενικά θα πρέπει να προσέξετε:

Αν η αύξηση είναι πολύ μεγάλη: Αν η αύξηση που σας προσφέρουν στο μισθό είναι μεγαλύτερη από το 25% του παλιού σας μισθού, ίσως υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ίδια τη θέση που σας προσφέρουν. Προσπαθήστε να βρείτε κάποιον για να πάρετε πληροφορίες για τη δουλειά.

Αν η αύξηση που σας δίνουν είναι μικρότερη από το 10% του τωρινού σας μισθού, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τα 9 ακόμα πράγματα που αναφέρονται σε αυτήν τη λίστα πριν δεχτείτε.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε για το ενδεχόμενο πιθανής αύξησης που υπάρχει στη νέα θέση και για τη δυνατότητα επιπλέον πληρωμών με υπερωρίες κτλ.

2) Προοπτικές Εξέλιξης

Η προοπτική εξέλιξης είναι κάτι που θα έπρεπε να ρωτήσετε από την συνέντευξη. Το μέγεθος της εταιρείας, ο ρόλος σας και οι επιδόσεις σας είναι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να λάβετε υπ’ όψιν τη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται στην εταιρεία. Αν δεν μπορέσετε να αποσπάσετε αυτές τις πληροφορίες στη συνέντευξη μην ανησυχείτε, θα έχετε άλλη μια ευκαιρία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

3) Η Οργανωτική Δομή

Θα πρέπει να ξέρετε πλήρως την οργανωτική δομή της εταιρείας. Εάν αυτό δεν κατέστη σαφές κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, στη διαπραγμάτευση πρέπει οπωσδήποτε να το μάθετε. Θα πρέπει να ξέρετε πράγματα όπως: ποιος είναι το αφεντικό σας, ποιος είναι ο υπεύθυνος του τμήματος, πόσο μεγάλο είναι το τμήμα, ποιος θα ελέγχει τις επιδόσεις σας και άλλα συναφή.

4) Τι πρέπει να κάνετε για να είστε επιτυχής;

Κάντε την εξής ερώτηση – “Τι πρέπει να κάνω σε έναν χρόνο για να πετύχω όλους τους στόχους και να θεωρηθώ επιτυχημένος;”

Θα πρέπει να κατανοήσετε πλήρως τι περιμένει η εταιρεία από εσάς και ποιά είναι τα εμπόδια που θα συναντήσετε.

5) Παρεχόμενη εκπαίδευση

Θα πρέπει να ξέρετε πόσο καιρό θα σας πάρει για να μπείτε σε κανονικούς ρυθμούς, αν θα υπάρχει κάποιου είδους εκπαίδευση ή αν περιμένουν από εσάς να μπείτε με τη μια στην παραγωγή.

Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας και τη θέση σας στη νέα εταιρεία, θα υπάρξουν οι προσδοκίες ότι μπορείτε να μπείτε σε ρυθμούς γρήγορα. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι προσδοκίες αυτές είναι λογικές.

6) Σταθερότητα

Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε τη θέση κάποιου άλλου και αν είστε τυχεροί, το πρόσωπο αυτό πήρε προαγωγή και γι αυτό έμεινε κενή η θέση. Αν το πρόσωπο που έφυγε παραιτήθηκε ή απολύθηκε, θα πρέπει να μάθετε με κάποιον τρόπο τους λόγους.

7) Λοιπά Οφέλη

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τα οφέλη σας. Αν και δεν είναι άμεσα χρήματα, η αξία των παροχών που προβλέπονται μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στο καθαρό κέρδος σας από τη νέα θέση. Για παράδειγμα ρωτήστε για ιατρική κάλυψη, ασφάλεια ζωής, διακοπές, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εταιρικό αυτοκίνητο κτλ.

8) Τι να Διαπραγματευτείτε

Μην φοβάστε να διαπραγματευτείτε. Ο μισθός σας είναι πάντα διαπραγματεύσιμος όπως άλλωστε και οι διακοπές. Αυτό που δύσκολα μπορείτε να “παζαρέψετε” είναι τα οφέλη και οι παροχές που θα έχετε.

Θα πρέπει να μην πιέσετε πολύ και να είστε λογικοί, αλλιώς κινδυνεύετε να χάσετε τη θέση. Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να δεχτείτε μια προσφορά που είναι κατάφωρα κακή.

9) Κάντε λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Εκτός από όσα αναφέρουμε παραπάνω, κάντε μια λίστα με όλα όσα έχετε στην παλιά σας δουλειά και με μια λίστα από αυτά που θα έχετε στην καινούργια. Επίσης καταγράψτε και όσα δεν σας αρέσουν (για την νέα δουλειά δεν μπορείτε να τα ξέρετε όλα). Να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί και η λίστα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε.

10) Αντιπροσφορά

Είναι συνηθισμένο, πριν γίνει δεκτή η παραίτησή σας να σας γίνει αντιπροσφορά από την εταιρεία στην οποία δουλεύετε. Βέβαια, αν χρειάζεται η παραίτησή σας για να σας γίνει η προσφορά τότε είναι μάλλον πολύ αργά.

Από την άλλη, μια αντιπροσφορά σημαίνει ότι χαίρετε μεγάλης εκτίμησης και ότι δεν θέλει να σας χάσει η εταιρεία σας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αλλάξετε δουλειά, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τους λόγους που ψάξατε μια νέα θέση εργασίας και ότι θα θέλετε να κάτσετε στην νέα δουλειά, γιατί σίγουρα αυτό που δεν θέλετε είναι να ψάχνετε δουλειά σε έξι μήνες.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: