Πώς να δικτυώνεστε σε μια κοινωνική εκδήλωση

Παρόλο που η σύνδεση με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου είναι πιο εύκολη από ποτέ πλέον, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια κλασική γνωριμία πρόσωπο με πρόσωπο. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι εν λόγω γνωριμίες είναι βέβαιο ότι θα συμβούν έξω από το αυστηρό πλαίσιο των επαγγελματικών εκδηλώσεων και μάλλον είναι πιο συχνές σε δείπνα, γάμους και βραδιές κοκτέιλ.

Εάν βρίσκεστε σε κάποια εκδήλωση και δεν είστε σίγουροι για το πώς να ξεκινήσετε μια συνομιλία χωρίς να αισθάνεστε παρείσακτοι, μην ανησυχείτε. Στο άρθρο αυτό θα μοιραστούμε μαζί σας ιδέες για την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών επαφών σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον.





Σπάστε τον πάγο

Είναι τρομακτικό το να μπαίνετε σε μια κατάμεστη αίθουσα, ειδικά όταν είναι γεμάτη με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Για να νιώσετε άνετα, προετοιμάστε μια μικρή εισαγωγή διάρκειας 7 με 9 δευτερολέπτων πριν από την άφιξή σας, όπως προτείνει η Susan RoAne, ομιλήτρια και συγγραφέας του best seller “How to Work a Room”

Η πρώτη σας κουβέντα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κάποια αναφορά σχετικά με το τι σας έφερε στην εκδήλωση. Για παράδειγμα, αν είστε σε ένα γάμο, πείτε πχ ότι ο γαμπρός είναι ο ξάδερφος σας. Από εκεί, μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ευχάριστη, φιλική συνομιλία, καθώς με τόσες πληροφορίες στα χέρια σας, δεν θα έχετε ποτέ έλλειψη θεμάτων συζήτησης. Συζητήστε για τις τελευταίες ειδήσεις, για ψυχαγωγία, ή ακόμη κάντε μια κλασική κουβέντα σχετικά με τον καιρό. Μην δοκιμάσετε να πείτε το χιλιοειπωμένο “Τι κάνετε;” αλλά προτιμήστε το “Τι σας έφερε εδώ;”

Αν και η κουβέντα θα πρέπει να κυμανθεί γύρω από κοινωνικά επίπεδα, μοιραία κάποιος θα ρωτήσει πώς βγάζετε τα προς το ζην. Τότε θα πρέπει να είστε ειλικρινείς.

Αν είστε άνεργοι, αναφέρετε ότι ψάχνετε δουλειά και δώστε λίγες πληροφορίες σχετικά με το τι ψάχνετε, αλλά κρατήστε το σε επίπεδο διαλόγου. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, οι συμμετέχοντες στην συζήτηση θα ρωτήσουν περισσότερα για εσάς και θα προσφερθούν να σας βοηθήσουν με την αναζήτηση εργασίας σας.

Αν κανείς δεν σας προτείνει τίποτα συνεχίσετε τη συνομιλία σαν να μην ψάχνατε δουλειά. Επειδή οι καλεσμένοι βρίσκονται εκεί για να περάσουν καλά και να μην σκέφτονται την εργασία, θα είναι απωθητικό να τους λέει κάποιος συνέχεια τα προσόντα του.

Μην το παρακάνετε

Ας υποθέσουμε ότι είστε στο ίδιο δωμάτιο με έναν άνθρωπο που μπορεί να αλλάξει την καριέρα σας. Τι κάνετε;

Πρώτον, αντισταθείτε στον πειρασμό να διακόψετε τη συνομιλία του και να τον τραβήξετε στην άκρη. Εάν πλησιάσετε μια ομάδα ανθρώπων και θέλετε να συμμετάσχετε στην κουβέντα, σταθείτε στην περιφέρεια με ανοιχτή γλώσσα σώματος. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος από την ομάδα θα έχει επαφή με τα μάτια με εσάς και θα σας συμπεριλάβει στην κουβέντα. Σε εκείνο το σημείο, να είστε φιλικοί και να αναμειχθείτε στην κουβέντα.

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε μπροστά σας μια ευκαιρία ζωής και δεν πρέπει να την χάσετε, κάντε το με τρόπο. “Ξεκινήστε λέγοντας, “Είμαι πολύ ευτυχής που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω. Έχετε μια στιγμή;” Εάν καταφέρετε να απομακρυνθείτε από την ομάδα, τότε μην μιλάτε 20 λεπτά για το βιογραφικό σας. “Αντ ‘αυτού, πείτε “έτσι λοιπόν…ώστε εσείς είστε ο υπεύθυνος του τμήματος…;” ‘ και στη συνέχεια μιλήστε λίγο ακόμα. Ανταλλάξτε επαγγελματικές κάρτες και σεβαστείτε το χρόνο του άλλου.

Κάντε μια φυσιολογική κουβέντα. Αντί να πιέζετε μια ομάδα ρωτώντας εμμέσως “Τι μπορείτε να κάνετε για μένα;”, επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς για να τους ωφελήσετε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χρησιμοποιείστε τους χρυσούς κανόνες που ισχύουν και για τα ραντεβού: Να είστε ο εαυτός σας και να είστε καλός ακροατής.

Κρατήστε επαφή

Αν συναντήσετε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση κάποιον που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη επαφή, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να προχωρήσει η σχέση σας προς τα μπρος σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Μέσα σε δύο μέρες από την νέα γνωριμία, στείλτε ένα e-mail για να πείτε ότι χαρήκατε για την γνωριμία και προτείνετε να συνεχίσετε την συζήτησή σας σε κάποιον καφέ. Δοκιμάστε να πείτε κάτι όπως “Η συνομιλία μας στο πάρτυ της/του …… ήταν υπέροχη. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα σχετικά με αυτά που ασχολείστε. Εάν είστε διαθέσιμος θα ήθελα να σας κεράσω έναν καφέ μες την επόμενη εβδομάδα”.

Ακόμα καλύτερα, αν μπορείτε να προσφέρετε κάτι χρήσιμο στις νέες σας επαφές, να το κάνετε. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά αν υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε αυτό το άτομο, με βάση την αρχική συνάντηση που είχατε, κάντε στο στην επόμενη συνάντησή σας”. Θα μπορούσατε να τους δίνατε χρήσιμες πληροφορίες ή να τους δείξετε κάποιο σύνδεσμο από κάποιο άρθρο που θα έβρισκαν ενδιαφέρον. Μην πιέζετε καταστάσεις όμως.

Όταν πρόκειται για την επέκταση του κύκλου σας, σκεφτείτε τη δικτύωση ως τρόπο ζωής και όχι απλά ως δουλειά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε σε μια κοινωνική εκδήλωση οπλισμένοι με χαμόγελο, με μια έτοιμη εισαγωγή και με ορισμένα θέματα της επικαιρότητας ώστε να μπορείτε να ξεκινάτε συζητήσεις και να αυξάνετε τις επαφές σας!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: