Πως να σώσετε μια κακή συνέντευξη

Προπονηθήκατε, προετοιμαστήκατε, διαβάσατε για διάφορες ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν και είστε ψυχολογικά έτοιμος και αισιόδοξος ότι θα τα πάτε περίφημα στη συνέντευξή σας. Μερικές φορές όμως, δυστυχώς όσο και να προετοιμαστείτε, μπορεί να τύχουν κάποιες αναποδιές. Καλό θα ήταν λοιπόν αν τύχει κάτι από τα παρακάτω, να ξέρετε να το αντιμετωπίσετε, πριν αρχίσει να υποβαθμίζεται διαρκώς η συνέντευξη. Παρακάτω έχουμε τις 3 πιο συνήθεις περιπτώσεις.

Περίπτωση πρώτη: Ο υπεύθυνος της συνέντευξης σας ρώτησε μια ερώτηση που δεν είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να μη πανικοβληθείτε και να μη φανείτε νευρικός. Δε μπορείτε να αποστηθίσετε και να ξέρετε οποιαδήποτε ερώτηση είναι πιθανό να σας κάνουν. Σε μια τέτοια στιγμή, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και δώστε στον εαυτό σας λίγα δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε. Αν δε σας φτάσει αυτός ο χρόνος για να σχηματίσετε μια απάντηση, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον υπεύθυνο αν μπορεί να σας αποσαφηνίσει την ερώτηση. Αυτό θα σας κερδίσει λίγο χρόνο ώστε να σκεφτείτε μια απάντηση, αλλά θα σας προσφέρει και παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την ερώτηση. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε αν μπορεί να σας την αποσαφηνίσει και όχι να την επαναλάβει, γιατί αν ζητήσετε επανάληψη, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε συγκεντρωμένοι και δε προσέχατε.

Αν ακόμα δε μπορείτε να σκεφτείτε μια απάντηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τακτική των πολιτικών. Αυτή είναι η μεμονωμένη απάντηση σε ένα σκέλος της ερώτησης, χρησιμοποιόντας ίσως και μια σύντομη ιστορία σχετική με την ερώτηση και την απάντηση. Είναι λίγο περίπλοκη τακτική και δε συνίσταται, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως σε μια ερώτηση, σε μια συνέντευξη. Μπορείτε να δείτε παραδείγματα αυτής της τακτικής από πολιτικούς σε ζωντανές συνεντεύξεις.

Αν η απάντησή σας είναι σύντομη και σχετική τουλάχιστον με ένα σκέλος της ερώτησης, είναι πιθανό ο υπεύθυνος της συνέντευξης να αγνοήσει την υπόλοιπη ερώτηση και να προχωρήσει με τη συνέντευξη.





Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, παρά να τη διορθώσετε. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε, όχι αποστηθίζοντας αμέτρητες συνεντευξιακές απαντήσεις, αλλά έχοντας προετοιμάσει ένα περιεκτικό λόγο που θα περιέχει τα καίρια σημεία που αποδεικνύουν ότι είστε ο κατάλληλος για τη θέση. Αν έχετε προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, είναι πολύ σημαντικό να έχετε προετοιμάσει και να αναφέρετε σύντομες ιστορίες όπου περιγράφετε προβλήματα που αντιμετωπίσατε, ενέργειες που κάνατε και αποτελέσματα που είχαν. Αυτές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και σαν απαντήσεις σε ερωτήσεις διαφόρων ειδών.

Περίπτωση δεύτερη: Ο υπεύθυνος της συνέντευξης είναι εντελώς απροετοίμαστος και δείχνει εχθρικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Προσπαθήστε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, ώστε να στρέψετε τη συνέντευξη υπέρ σας. Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα αν έχετε προετοιμάσει τα καίρια στοιχεία για εσάς που θέλετε να περάσετε στη συνέντευξη. Θα πρέπει να φέρετε στο μυαλό σας τη λίστα με όλα τα θετικά στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη θέση, να αρχίσετε σιγά σιγά να τα φέρνετε στην επιφάνεια της συζήτησης και να αρχίσετε να τσεκάρετε νοητά, το κάθε στοιχείο που αναφέρετε.

Αν ο υπεύθυνος για τη συνέντευξη φαίνεται εντελώς αδιάφορος απέναντί σας και προς τη διαδικασία, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον κάνετε να εμπλακεί στη συζήτηση, τελειώνοντας την απάντηση ή ιστορία σας με μία ερώτηση προς τον υπεύθυνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ενθουσιάζονται όταν μιλούν για τον εαυτό τους, οπότε ίσως μπορέσετε να τον κερδίσετε κατά αυτό το τρόπο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να προσέξετε τη γλώσσα του σώματός σας. Μη γέρνετε πάρα πολύ προς το μέρος του ανθρώπου που σας παίρνει τη συνέντευξη, προσπαθήστε να μη σταυρώνετε τα χέρια σας και να τον κοιτάτε στα μάτια, χωρίς όμως να είναι επιθετικό το βλέμμα σας.

Αυτό προφανώς και δε μπορείτε να το αποτρέψετε, καθώς δεν ελέγχετε τη διάθεση ή τη συμπεριφορά του ανθρώπου που θα σας πάρει τη συνέντευξη. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία. Μπορείτε να ρωτήσετε την εταιρεία το ονοματεπώνυμο αυτού που θα σας πάρει τη συνέντευξη ή να μάθετε ποιοί μπορεί να είναι, μέσω μηχανών αναζήτησης (π.χ. Google). Αφού μάθετε μπορείτε να μάθετε πληροφορίες για τα συγκεκριμένα άτομα μέσω του διαδικτύου και ειδικά μέσω του LinkedIn, όπως κοινούς φίλους, ιδεολογίες και γενικά πληροφορίες σε σχέση με το υπόβαθρό του. Μάθετε όσες πληροφορίες γίνεται για το συγκεκριμένο άτομο και δείτε πως μπορούν να σας φανούν χρήσιμες με τρόπο στη συνέντευξη. Για παράδειγμα, μπορεί να απαντήσετε σωστά σε μια ερώτηση που μόνο ο συγκεκριμένος θα έκανε.

Περίπτωση τρίτη: Είστε εμφανώς νευρικός.

Σε διαγωνισμούς και ριάλιτι στη τηλεόραση, η νευρικότητα μπορεί να βοηθήσει το διαγωνιζόμενο να φανεί πιο ανθρώπινος, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό δεν ισχύει στη συνέντευξη, καθώς είναι σίγουρα αρνητικό. Αν αρχίσετε να ιδρώνετε ή η καρδιά σας να χτυπάει πολύ γρήγορα, αυτό θα φανεί σε διάφορες συμπεριφορές σας και μπορεί να παρασύρετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης σε αμηχανία, βαρεμάρα ή και απογοήτευση. Καλό θα ήταν να κάνετε αργές κινήσεις ώστε να μη βγει κάποια αδεξιότητα και να είστε στη μέση της συνέντευξης, είναι αρκετά χρήσιμο να θυμηθείτε ότι η ζωή θα συνεχιστεί μετά τη συνέντευξη, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Επίσης, μην αγχώνεστε και προσπαθείτε να πείτε τα πάντα ταυτόγχρονα. Πάρτε το χρόνο σας και απαντήστε μια ερώτηση τη φορά.

Είναι αρκετά δύσκολο να αποβάλλετε το άγχος αν σας έχει ήδη καταβάλει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση είναι μια σειρά από ενέργειες πριν τη συνέντευξη. Φανταστείτε τον εαυτό σας να τα πηγαίνει άψογα στη συνέντευξη και να απαντάει όλες τις ερωτήσεις σωστά. Πριν μπείτε στο δωμάτιο για τη συνέντευξη πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και ίσως είναι καλό να στρέψετε τις σκέψεις σας σε κάποιο άλλο θέμα. Αν όμως έχετε προετοιμαστεί για τη συνέντευξη, δε θα είναι δύσκολο να υποθέσετε ότι όλα θα πάνε καλά.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: