Πως να ξεφύγετε από μια άβολη συζήτηση

Όλοι έχουμε παρευρεθεί σε κάποιο event δικτύωσης όπου υπήρχε τουλάχιστον ένα άτομο με το οποίο η συζήτηση δεν οδηγούσε πουθενά και ήταν μάλλον άβολη. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι συνήθως οι άρτι αποφοιτήσαντες ή όσοι είναι περιοδικά άνεργοι ή ακόμα και ενεργά άτομα στην αγορά εργασίας. Τέτοια άτομα συνήθως θέλουμε να τα αποφύγουμε για διάφορους λόγους και στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεφύγετε αν βρεθείτε σε αντίστοιχη κατάσταση.





1. Ρωτήστε τι όφελος θέλει να έχει ο συνομιλητής σας

Μια συζήτηση σε ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να διαρκέσει πραγματικά πολλή ώρα αν δεν είστε προσεκτικοί. Σε γενικές γραμμές θα ψάξετε να βρείτε κάποιους κοινούς στόχους που έχετε με το άλλο άτομο ώστε να δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε ή να βοηθηθείτε από τον συνομιλητή σας. Όταν όμως η συζήτηση έχει καλύψει όλα τα πιθανά θέματα, είναι η ώρα να βρείτε έναν τρόπο να την τερματίσετε.

Να είστε άμεσος και να ρωτήσετε για ποιο λόγο βρίσκεται ο κάθε ένας στο εν λόγω event. Θέλουν να κάνουν τις κατάλληλες επαφές ή μήπως απλά να μάθουν για τις διάφορες θέσεις στην αγορά εργασίας; Οι λόγοι που μπορεί να πάει κάποιος σε ένα event δικτύωσης είναι πολλοί και εσείς θέλετε να ξέρετε αν μπορείτε να βοηθήσετε ή όχι τον συνομιλητή σας, καθώς αυτό θα δώσει καλύτερη δομή στην κουβέντα σας (και ένα εύκολο τέλος).

2. Δώστε έμφαση στους δικούς σας στόχους

Αν η συζήτησή σας περνάει μια φάση στασιμότητας, είναι μάλλον καιρός να την λήξετε και να γνωρίσετε άλλα άτομα. Αν θέλετε να διαδώσετε την επαγγελματική σας πορεία τότε φροντίσετε πριν κλείσετε την κουβέντα να το έχετε ήδη κάνει αυτό. Μπορείτε να πείτε στον συνομιλητή σας ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας αν έχει περαιτέρω ερωτήσεις. Τότε μπορείτε να του δώσετε μια κάρτα σας και να τονίσετε τι κερδίσατε από τη μεταξύ σας συνομιλία. Έπειτα μπορείτε να τους ευχηθείτε καλή επιτυχία στα πλάνα τους και να τελειώσετε ευχάριστα την κουβέντα με μια χειραψία (μην ξεχάσετε να πάρετε και τα δικά τους στοιχεία επικοινωνίας!).

3. Φερθείτε φυσικά

Τα διάφορα event δικτύωσης μπορεί να κάνουν πολύ κόσμο να νιώσει άβολα επειδή οι διαδράσεις και οι συνομιλίες μοιάζουν επιβεβλημένες και μπορεί αν καταλήξετε να μιλάτε με κάποιον ο οποίος ή θα μιλάει όλη την ώρα για τον εαυτό του ή θα αναγκάσει εσάς να μιλάτε όλη την ώρα για εσάς.

Σε αυτήν την φάση, καλό είναι να θυμάστε ότι πρακτικά οι ευκαιρίες στην καριέρα σας μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ότι ακόμα και με το κουστούμι σας και το σακάκι σας, εξακολουθείτε να μιλάτε σε απλούς ανθρώπους. Δείξτε την προσωπικότητα σας, πείτε ανέκδοτα και διάφορες ιστορίες και πείτε τα εργασιακά σας όνειρα. Όλα αυτά είναι τρόποι για να ξεχωρίσετε στα μάτια κάποιου και να είστε μια ενδιαφέρουσα επαφή. Αν παρ’ όλ’ αυτά η συζήτηση αργοπεθαίνει, τότε χρησιμοποιήστε το παλιό αλλά διαχρονικό κόλπο: Ζητήστε συγγνώμη για να πάτε στα αποχωρητήρια.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: