Πώς να απαντήσετε πέντε σημαντικές ερωτήσεις της τηλεφωνικής συνέντευξης

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις είναι πραγματικά τηλεφωνικά φίλτρα. Οι εργοδότες ψάχνουν τρόπους να σας κόψουν από τη λίστα με τα άτομα που τους ενδιαφέρουν γιατί τους γλιτώνει κόπο και χρήμα από την διαδικασία της συνέντευξης.

Ασχέτως του επαγγέλματός σας, υπάρχουν διάφορες τηλεφωνικές ερωτήσεις τις οποίες οι εργοδότες αρέσκονται να ρωτάνε για να σας μάθουν καλύτερα ως υποψήφιο. Αν απαντήσετε καλά σε αυτές θα ξεχωρίσετε και θα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να τα καταφέρετε να προχωρήσετε σε μια συνέντευξη ενώπιος ενωπίω.

1. Πείτε μου για εσάς

Σε κάθε συνέντευξη αυτή είναι μια κλασσική εισαγωγική ερώτηση. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι τόσο ανοικτή που οι περισσότεροι πλατειάζουν μιλώντας για τα προσωπικά τους θέματα, όπως που ζουν, την οικογένεια τους κτλ ή δεν ξέρουν τι να πουν. Αυτή είναι η πρώτη σας ευκαιρία να προωθήσετε τον εαυτό σας στη δουλειά.





Ξεκινήστε μιλώντας για την εκπαίδευσή σας, δηλαδή το πτυχίο σας ή που έχετε διάφορες πιστοποιήσεις. Τότε αναφέρετε κάποια αξιομνημόνευτα επιτεύγματα που θα ήταν ενδιαφέροντα για κάποιον που θέλει να σας προσλάβει. Κοιτάξτε την περιγραφή της θέσης αν θέλετε βοήθεια.

2. Γιατί φεύγετε από την τωρινή δουλειά σας; (ή γιατί φύγατε από την προηγούμενη)

Αν και μπορεί να φεύγετε από τη δουλειά σας για αρνητικούς λόγους, είναι σημαντικό να μην πείτε κάτι αρνητικό στην ερώτηση αυτή. Γενικά δεν πρέπει να είστε αρνητικός με κάθε τρόπο στη συνέντευξη.

Μια καλή απάντηση είναι να πείτε γιατί κάνετε αίτηση για την εν λόγω θέση αντί γιατί φεύγετε από την παλιά σας. Για παράδειγμα: “Αυτή η δουλειά είναι η ιδανική για μένα και δεν γινόταν να προσπεράσω την ευκαιρία. Πιστεύω ότι θα τα πάω καλά στη θέση αυτή επειδή έχω τις Χ,Υ,Ζ δεξιότητες και χαίρομαι για την ευκαιρία.

Αν σας έχουν απολύσει από την προηγούμενη δουλειά, πείτε ότι ήταν λόγω κάποιων μαζικών απολύσεων και όχι εξαιτίας της απόδοσής σας.

3. Γιατί κάνετε αίτηση για αυτήν τη δουλειά;

Όπως κάποιος που θέλει να εμπλακεί σε μια σχέση, ο εργοδότης θέλει να ξέρει το επίπεδο του ενδιαφέροντός σας και το κίνητρό σας για να θέλετε να είστε εκεί. Μια καλή απάντηση είναι κάτι όπως το εξής: “Αυτή η δουλειά είναι ιδανική. Οι δεξιότητες μου και το υπόβαθρό μου στα Α,Β,Γ, σημαίνουν ότι θα έχω επιτυχία στη θέση αυτή.”

4. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Μεταξύ άλλων πραγμάτων, η απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση θα τους βοηθήσει να δουν ότι αυτή η δουλειά είναι ένα λογικό βήμα σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όχι μια στάση μέχρι να βρείτε κάτι άλλο.

Μην πείτε όμως ότι βλέπετε τον εαυτό σας σε κάποια θέση μάνατζερ. Σε μεγάλες εταιρείες μπορεί να είναι ΟΚ, όμως σε μικρότερες ίσως δεν υπάρχει προοπτική για κάτι τέτοιο. Μείνετε με την ασφαλή απάντηση, λέγοντας πώς περιμένετε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει ως τα τώρα, πώς περιμένετε να αποκτήσετε καινούργιες και να συνεισφέρετε στην εταιρεία.

5. Γιατί να σας καλέσουμε για μια συνέντευξη από κοντά;

Αυτή είναι η τηλεφωνική εκδοχή της ερώτησης “Γιατί να σας προσλάβουμε;” Η απάντησή σας μπορεί να κινείται γύρω από το πώς μπορείτε να συνδράμετε θετικά στην εταιρεία και το πώς οι αξίες σας και οι δεξιότητές σας ταιριάζουν απόλυτα με τη θέση. Πείτε τους ότι όταν συναντηθείτε από κοντά θα δουν ότι ταιριάζετε στη θέση και στην εταιρεία.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: