Πως να ξεπεράσετε το άγχος της συνέντευξης

Είναι απόλυτα λογικό να είστε αγχωμένος την ώρα της συνέντευξης για μια πιθανή θέση. Εν τέλει, πρόκειται για το μέρος στο οποίο θα συνεχίσετε την καριέρα σας, στην περίπτωση βέβαια που προσληφθείτε. Για μερικούς όμως, το άγχος αυτό ίσως επηρεάσει την απόδοση τους και τελικά σταθεί εμπόδιο στην πρόσληψη.

Αν είστε ένας από αυτούς, τότε οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας.

Σκεφτείτε τις ερωτήσεις τις οποίες θα κληθείτε να απαντήσετε

Για πολλούς, το να φανταστούν την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν και να “ξετυλίξουν” το σενάριο στο μυαλό τους είναι ικανό να τους μειώσει το άγχος. Κάντε μια λίστα με πιθανές ερωτήσεις τις οποίες ίσως σας κάνουν και καταγράψτε τις αντίστοιχες απαντήσεις αφού τις σκεφτείτε πρώτα προσεκτικά. Στη συνέχεια εξασκηθείτε απαντώντας τις ερωτήσεις μπροστά από τον καθρέφτη σας.





Συνειδητοποιήστε ότι τους αρέσετε ήδη

Αν έχετε λάβει πρόσκληση για κάποια συνέντευξη, τότε ο υπέυθυνος ήδη θεωρεί ότι έχετε τα προσόντα για τη θέση και ότι είστε από τους λίγους που κατάφεραν και πέρασαν στο επόμενο επίπεδο της διαδικασίας της πρόσληψης. Έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας! Έχετε στο μυαλό σας τα “δυνατά” στοιχεία της προσωπικότητάς σας και φροντίστε να τα αναδείξετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Απλά αναπνεύστε

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν κατά νου το να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους και να αναπνεύσουν ώστε να καταφέρουν να χαλαρώσουν. Μπορείτε να εξασκηθείτε με το να παίρνετε ανάσες, έξι δευτερόλεπτα εισπνοή, έξι δευτερόλεπτα εκπνοή. Πιο ήρεμη αναπνοή σημαίνει και πιο ήρεμο σώμα και μυαλό.

Προετοιμαστείτε από το σπίτι

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την εταιρεία και το άτομο το οποίο θα σας πάρει συνέντευξη, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα νιώθετε, γεγονός το οποίο θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας. Για την έρευνά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηχανές αναζήτησης ή εργαλεία επαγγελματικής και κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να δημιουργήστε κλίμα συμπάθειας με το άτομο που έχετε απέναντί σας. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν ότι έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείτε στην περίπτωση που καταφέρετε να “συνδεθείτε” με τον υπέυθυνο.

Εξασκηθείτε διαρκώς

Όπως σε όλα τα πράγματα, με τη διαρκή εξάσκηση θα καταφέρετε να φτάσετε στην τελειότητα. Παρά το γεγονός ότι “μισείτε” τις συνεντέυξεις, η αλήθεια είναι ότι σε όσες περισσότερες πάτε, τόσο καλύτερος θα γίνεστε σε αυτές. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε συνεντέυξεις για δουλειές που δεν σας ενδιαφέρουν ώστε να εξασκηθείτε και να εξαλείψετε τα διάφορα λάθη σας.

Η διαδικασία της συνέντευξης μπορεί να μοιάζει τρομακτική, αλλά με λίγη καλή θέληση, μπορείτε να βρείτε έξυπνους τρόπους για να τα καταφέρετε!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: