Μύθοι γύρω από την Αναζήτηση Εργασίας

Ανεξάρτητα από την εμπειρία σας στην αναζήτηση εργασίας, το πιθανότερο είναι ότι έχετε παρασυρθεί από διάφορους μύθους και αναλήθειες γύρω από το θέμα. Διαβάστε παρακάτω μύθους και παρανοήσεις γύρω από το αντικείμενο της αναζήτησης εργασίας και ελέγξτε πόσους από αυτούς πιστεύατε. Γνωρίζοντας πλέον την ύπαρξή τους, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην εύρεση δουλειάς και λιγότερο άγχος!

Μύθος 1: Η αναζήτηση σε ιστότοπους με θέσεις εργασίας θα οδηγήσει σε περισσότερες προσφορές

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο αποτελεί τη μαγική λύση που θα οδηγήσει σε πληθώρα από συνεντεύξεις. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι φυσικά σημαντικό κομμάτι μιας στρατηγικής αναζήτησης εργασίας, εντούτοις δεν θα πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τις εναλλακτικές μεθόδους. Άλλωστε, όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, η πλειοψηφία των θέσεων δεν ανακοινώνεται στο ευρύ κοινό.





Μύθος 2: Οι διαφημιζόμενες θέσεις εργασίας αποτελούν την πλειοψηφία των διαθέσιμων θέσεων

Τονίζουμε και πάλι ότι μόνο το 15-20% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας διαφημίζονται στο ευρύ κοινό. Η συντριπτική πλειοψηφία των “ανοικτών” θέσεων αποτελούν μέρος την “κρυφής” ή “κλειστής” αγοράς εργασίας. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι γενικά, όσο πιο υψηλόβαθμη η θέση και ο αντίστοιχος μισθός τόσο λιγότερ πιθανό είναι να διαφημιστεί η θέση αυτή. Επομένως, πως μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες; Η απάντηση είναι φυσικά μέσω επαγγελματικής δικτύωσης. Η δικτύωση είναι μακράν το πιο αποτελεσματικό σας εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.

Μύθος 3: Η Συνοδευτική επιστολή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική

Κάθε φορά που κάνετε αίτηση για μια θέση, θα πρέπει να στείλετε μαζί και μια συνοδευτική επιστολή γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη θέση και τη συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία απευθύνεστε. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι αν ο εργοδότης έχει τονίσει ότι δεν επιθυμεί συνοδευτική επιστολή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής σας. Ένα σκέτο βιογραφικό δεν εξηγεί στον εργοδότη τι είδους δουλειά αναζητάτε. Αντίθετα, μια συνοδευτική επιστολή επεξηγεί τι ακριβώς επιθυμείτε και φυσικά το γιατί είστε ο καλύτερος για τη συγκεκριμένη θέση. Μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής.

Μύθος 4: Εφόσον στέλνετε βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές, θα σας καλέσουν για συνεντεύξεις

Δυστυχώς αυτού του είδους η στρατηγική αποτελεί μια παθητική προσέγγιση η οποία έχει αποτέλεσμα μόνο αν διαθέτει κανείς ακριβώς τα προσόντα που ζητούνται για μια συγκεκριμένη θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, μια πιο ενεργητική στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί. Θα πρέπει να ακολουθείτε κάθε περίπτωση να κερδίσετε τη θέση, να καλείτε τους εργοδότες και να “πιέζετε” με τρόπο και ευγενικά για μια συνέντευξη.

Μύθος 5: Αν δεν μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνέντευξη τις εργάσιμες ώρες (9 με 5) δεν έχετε πιθανότητες

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνεντεύξεων πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών ωρών εργασίας. Όμως, πολλοί εργοδότες, εξαιτίας και του φόρτου εργασίας τους, ίσως βρουν το χρόνο για μια συνέντευξη εκτός των ωρών αυτών. Συνήθως μάλιστα, είναι προτιμότερο κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότεροι περισπασμοί, άρα και λιγότερες διακοπές στη ροή της διαδικασίας. Διαβάστε πως να κερδίσετε έναν εργοδότη μέσα σε δέκα λεπτά!

Γνωρίζοντας πλέον τους μύθους αυτούς, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσετε μια θέση εργασίας! Καλή επιτυχία!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: