Μάθετε πώς να καλύπτετε τα κενά στο βιογραφικό σας

Λόγω της φύσης της αγοράς εργασίας στις μέρες μας, οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να είναι συμπονετικοί και να δείξουν κατανόηση σε μερικά κενά στο βιογραφικό σας.

Εάν ανησυχείτε για κάποιο χρονικό διάστημα που ήσασταν άνεργοι, μια ξαφνική απόλυση από την προηγούμενη εργασία σας ή οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή σε οποιαδήποτε από τις αιτήσεις σας, μην φοβάστε. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε στα ίσια το κάθε θέμα από το να προσπαθείτε να “μαγειρέψετε” τις ημερομηνίες, ή αποκρύψετε άλλες πληροφορίες.





1. Χρησιμοποιήστε τα κενά στην απασχόληση σας για να τονίσετε την εθελοντική εργασία, την κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας

Ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε. Μπορεί να μην πληρώνεστε για αυτό που αγαπάτε να κάνετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά, εκτός από το γεγονός ότι σε κάποια φάση της ζωής σας ήσασταν άτυχοι.

Το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι να δείξετε ότι δεν μπορούσατε να βρείτε δουλειά, αλλά να δείξετε τι κάνατε όταν βρεθήκατε σε μια αντίστοιχη άσχημη κατάσταση. Τα online μαθήματα, η εκμάθηση μιας γλώσσας, η πρακτική άσκηση, όλα αυτά δείχνουν ότι είστε ένα πρόσωπο που δεν επαναπαύεται και αυτό έχει τεράστια σημασία.

2. Χρησιμοποιήστε το ελεύθερό σας χρόνο ώστε να μείνετε ενήμεροι στον κλάδο σας

Ένας ακόμα τρόπος για να εντυπωσιάσετε έναν μελλοντικό εργοδότη σας είναι να δείξετε ότι έχετε γνώσεις στον κλάδο που θέλετε να ασχοληθείτε. Το ότι δεν έχετε μια εργασία πλήρους απασχόλησης δεν είναι δικαιολογία για να μείνετε πίσω στις τελευταίες εξελίξεις. Αν ελευθερωθεί ο χρόνος σας μπορείτε να δείτε τα τελευταία νέα, να παρακολουθήσετε συνέδρια, σεμινάρια και ομιλίες και να χτίσετε το δίκτυό σας, ακόμα και αν δεν εργάζεστε.

3. Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε προηγούμενη απόλυσή σας

Αν απολυθήκατε πριν από δέκα έτη ή αν η δουλειά σας κράτησε μόνο λίγους μήνες, τότε ειλικρινά δεν χρειάζεται να αναφέρετε κάτι τέτοιο. Αλλά αν απολυθήκατε από την τελευταία σας δουλειά, τότε πρέπει να σκεφτείτε τι θα πείτε.

Δεν είναι ανάγκη να ντρέπεστε για αυτό – εφ’ όσον μπορείτε να δείξετε ότι προσφέρατε αξία από τη στιγμή που περάσατε εκεί, και να εξηγήσετε συνοπτικά και ειλικρινά γιατί δεν λειτούργησε με τρόπο που δείχνει ότι ήταν μια εμπειρία μάθησης. Οι εργοδότες θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σας, ακριβώς εφ’ όσον είστε σε θέση να επικεντρωθείτε περισσότερο στα καλά της όλης υπόθεσης, παρά στα κακά της.

4. Αν έχετε προβλήματα υγείας αναφέρετέ τα αν είναι απαραίτητο και προχωρήστε

Όταν λέμε «αν είναι απαραίτητο», εννοούμε δύο πράγματα:

– Αν η ασθένεια που έχετε ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να σας δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό στο εργασιακό ιστορικό σας

– Εάν μια τρέχουσα ασθένεια επηρεάζει την επαγγελματική ζωή σας αυτήν την περίοδο

Ουσιαστικά, αν δεν χρειάζεται να μιλήσετε γι ‘αυτό, μην το κάνετε. Οι εργοδότες θέλουν να σας δουν στα καλύτερά σας και φυσικά δεν θέλετε να τους δώσετε την εντύπωση ότι δεν θα αποδώσετε 100%. Φυσικά, αν έχετε μια χρόνια ασθένεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς γι ‘αυτό – αλλά περιμένετε μέχρι το τέλος της συνέντευξης σας, αφού τους δείξετε πρώτα τον καλύτερό σας εαυτό.

5. Το παράδοξο της σχετικής εμπειρίας

Αυτό είναι ένα αιώνιο πρόβλημα. Απαιτείται σχετική εμπειρία για να αποκτήσετε εμπειρία! Αυτό είναι παγίδα για όσους ξεκινάνε τώρα την εργασιακή τους σταδιοδρομία και για όσους θέλουν να κάνουν αλλαγή σταδιοδρομίας σε κάποιον τελείως διαφορετικό κλάδο.

Το σημαντικό είναι να ψάξετε ποιες ακριβώς δεξιότητες ενδιαφέρει τους υποψήφιους εργοδότες σας να έχετε, και να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποδείξετε ότι τις έχετε από την μέχρι τώρα εργασιακή σας εμπειρία. Η αντιστοιχία μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής αλλά μια νέα προοπτική σε κάποια δεξιότητα που απαιτούν οι εργοδότες δεν είναι κακή. Εάν κεντρίσετε την περιέργειά τους, τότε μπορείτε να τους πείσετε να σας δώσουν χρόνο ώστε να τους δείξετε τι μπορείτε να κάνετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τις δουλειές που έχετε κάνει ως τα τώρα, μέσα από το δικό τους πρίσμα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: