Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στην συνέντευξη

Σε κάποιο σημείο, συνήθως προς το τέλος της συνέντευξης θα σας ρωτήσουν: “Έχετε κάποια ερώτηση;”. Η συνήθης απάντηση σε αυτό είναι “Όχι, νομίζω πώς καλύψατε τα πάντα” και είναι λάθος! Αν πείτε κάτι τέτοιο χάνετε την ευκαιρία να ρωτήσετε κάποιες πολύ σημαντικές ερωτήσεις οι οποίες θα καθορίσουν αν θέλετε ή δεν θέλετε να δουλέψετε για την εν λόγω εταιρεία.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποιους κανόνες και κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε όταν ερωτηθείτε αν έχετε κάποια ερώτηση:

Κανόνας νο. 1 – Κάντε ερωτήσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία ή για την συγκεκριμένη θέση που ενδιαφέρεστε





Κανόνας νο. 2 – Χτίστε τις ερωτήσεις σας με βάση τις πληροφορίες που ακούσατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες και ακούστε προσεκτικά για να ρωτήσετε έξυπνες ερωτήσεις.

Κανόνας νο. 3 – Σκεφτείτε μια λίστα με υποθετικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε, περίπου τέσσερις ή πέντε, ως πιθανές εναλλακτικές. Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι πάνω κάτω η εξής: Συζητώντας για το σύστημα της εταιρείας σας, μπορείτε να μου πείτε τι δοκιμάσατε στο παρελθόν ώστε να λύσετε το πρόβλημα που μου αναφέρατε; (Αν σας παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λύσετε);

Ερώτηση 1 – Υπάρχουν πολλές εταιρείες που απολύουν κόσμο. Πώς κατάφερε η εταιρεία αυτή να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και να συνεχίσει να προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους; (Πρέπει να έχετε κάνει μια σχετική έρευνα αλλά είναι σημαντικό να δείτε την άποψη ενός εργαζομένου)

Ερώτηση 2 – Μπορείτε να μου πείτε για τον τρόπο που γινόταν η δουλειά στο παρελθόν και τι βελτιώσεις θα θέλατε να δείτε; (Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στον εργοδότη ότι έχετε αυτό που ψάχνει από προηγούμενη εμπειρία)

Ερώτηση 3 – Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα και το πνεύμα της εταιρείας; (Μια έννοια του εργοδότη είναι το αν θα ταιριάξετε στην κουλτούρα της εταιρείας οπότε πρέπει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για να δείτε και εσείς αν σας ταιριάζει)

Ερώτηση 4 – Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσω στη θέση αυτή στους πρώτους τρεις μήνες; (Οι πρώτοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι. Πρέπει να ξέρετε τι θα περιμένουν από εσάς)

Ερώτηση 5 – Όταν σας απάντησα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζω το στρες, μου απαντήσατε ότι κάνετε και εσείς το ίδιο. Ποιο είναι το επίπεδο του στρες στην εταιρεία; (Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Ερώτηση 6 – Πόσο καιρό είστε στην εταιρεία; (Γενικά οι υπεύθυνοι της συνέντευξης δεν θέλουν να τους ρωτάνε πολλά πράγματα, οπότε φροντίστε να είστε ευγενικοί)

Ερώτηση 7 – Πώς θα περιγράφατε το στυλ της διοίκησής σας; (Ίσως σας δώσει μια πιο διπλωματική απάντηση εδώ, θα πρέπει να ακούσετε πολύ προσεκτικά τι λέει ο υπεύθυνος της συνέντευξης ώστε να δείτε αν το στυλ του ταιριάζει με την αξίες σας)

Ερώτηση 8 – Ιδανικά, τι προσόντα χρειάζονται για να πάρει κάποιος τη θέση; (Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να “πουλήσετε” τον εαυτό σας και να δείξετε για μια ακόμα φορά γιατί είστε η ιδανική προσθήκη για αυτήν την θέση

Ερώτηση 9 – Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η θέση ή πιθανώς κάποια άλλη θέση στην εταιρεία σας. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην διαδικασία της πρόσληψης; (Είναι καλό να ξέρετε το πλάνο προσλήψεων οπότε να εκτιμήσετε το πώς θα κάνετε ένα follow – up)

Οι ερωτήσεις που θα κάνετε θα εξαρτηθούν από την πορεία της συνέντευξης . Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του εξεταστή για να αποφασίσετε πόσες ερωτήσεις θα κάνετε, ανάλογα από το αν είναι χαλαρός ή από το αν φαίνεται να βιάζεται. Τέλος, φροντίστε οι ερωτήσεις σας να είναι εύστοχες, δείχνοντας ενδιαφέρον και γνώση παράλληλα.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: