Ερωτήσεις-παγίδα στη συνέντευξη και πως να τις απαντήσετε

Αν πηγαίνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά θα πρέπει πάντα να θυμάστε το εξής: συνήθως οι υπεύθυνοι κάνουν κάποιες ερωτήσεις-παγίδες γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι θα τα κάνουν θάλασσα. Στην πραγματικότητα, αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος τους: Να ρίξουν τις παγίδες αυτές για να δουν αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε.

Για να προετοιμαστείτε για αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε αντί να προετοιμάσετε τις γενικές ερωτήσεις που ρωτάνε όλοι (πχ “ποιες είναι οι αδυναμίες σας;”), να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά για δύσκολες ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σας φέρουν προ απροόπτου.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές ερωτήσεις που πρέπει να προσέχετε και σας λέμε και πώς να τις χειριστείτε έξυπνα:

1. Η πιο αθώα ερώτηση: “Πείτε μου για τον εαυτό σας”





Ίσως και το 80 % του συνόλου των συνεντεύξεων αρχίζει με αυτήν την μεγάλη παγίδα. Το αποτέλεσμα είναι να πέσετε στο κλασσικό λάθος: να πείτε πάρα πολλά. Τι σημαίνει όμως “πάρα πολλά”;

Μερικές φορές μπορεί να είναι ένα φαινομενικά ασήμαντο κομμάτι πληροφοριών που έρχεται σε αντίθεση με το βιογραφικό σας. Ή να είναι κάτι που φανερώνει έλλειψη ετοιμότητας. Ή απλά να δείξετε ανικανότητα να εκφραστείτε με σαφήνεια.
Όταν ο υπεύθυνος σας ρωτάει “πείτε μου για σας”, αυτό που θέλει να δει είναι αν είστε ευκρινείς και αν είστε επαγγελματίες. Ο τρόπος που θα απαντήσετε είναι εξίσου σημαντικός με αυτά που θα πείτε.

Συμβουλές:
Μην πείτε πολύ προσωπικά πράγματα.
Πείτε τους τα πραγματικά περιστατικά, όχι την ιστορία της ζωής σας.
Δουλέψτε την ερώτηση από το σπίτι και δώστε την απάντησή σας αναλόγως.
Κάντε ερωτήσεις και εσείς και δημιουργήστε διάλογο.

2. «Πείτε μου για μια περίπτωση όπου αποτύχατε ή που κάνατε κάτι για το οποίο ντρέπεστε».

Ό,τι κι αν κάνετε, μην υιοθετήσετε αμυντική στάση. Αλλά και το να αποφύγετε να πείτε για κάτι για το οποίο ντρέπεστε ή έχετε μετανιώσει είναι διαφορετικό από το να μιλάτε για ένα λάθος σας με ήρεμο και απαθή τρόπο. Ενώ είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για το θέμα αυτό, είναι εξίσου σημαντικό να το παίξετε και λίγο σαστισμένος. Δυστυχώς χρειάζεται και λίγο θέατρο. Αυτό που θέλετε να περάσετε είναι ότι το να ψάξετε να βρείτε για αποτυχίες μέσα στις τόσες σας επιτυχίες απαιτεί λίγο χρόνο.

Ξεκινήστε λέγοντας για την ικανότητά σας να συνεργάζεστε αρμονικά και αποτελεσματικά με τους συναδέλφους και τους πελάτες και μετά κάντε παύση, σκεφτείτε λίγο και πείτε στον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη ότι η φιλοσοφία σας είναι να αντιμετωπίζετε τις λυπηρές καταστάσεις εγκαίρως, ώστε να μην χρειάζεται να τις υποστείτε για τα επόμενα χρόνια.

Συμβουλές:
Κρατήστε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο.
Αντισταθείτε στα κλισέ ή σε γενικευμένες απαντήσεις όπως “Είμαι εργασιομανής” ή “Είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου”
Να είστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσετε τον υπεύθυνο ως συνάδελφο, όχι ως θεραπευτή ή ως φίλο.

3. Το τελευταίο δύσκολο ερώτημα δεν είναι καν ερώτηση. Ακούγεται πολύ σαν και το παρακάτω: Σιωπή. Βήχας. Αχμμμ.

Ίσως είναι η επίφοβη σιωπηλή μεταχείριση, ή ίσως είναι απλά μια σκόπιμη και αμήχανη παύση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ήσυχη ανάπαυλα στη συνομιλία έχει αναστατώσει πολύ κόσμο και είναι σχεδιασμένη για να αποκαλύψει το πώς αντιδράτε υπό πίεση. Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο που κάνουν οι υπεύθυνοι της συνέντευξης για να δουν αν θα αρχίσετε να φλυαρείτε από την νευρικότητά σας, αλλά έτσι αντιδρά ο περισσότερος κόσμος.

Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε καλύτερα πράγματα. Να χαλαρώσετε,να μείνετε ήρεμοι και να απολαύσετε την ευκαιρία να πάρετε μια ανάσα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να ρωτήσετε μια δική σας ερώτηση.

Συμβουλές:
Κοιτάξτε τον υπεύθυνο στα μάτια και μην νευριάζετε
Αντισταθείτε στον πειρασμό να προσθέσετε κάτι παραπάνω, εκτός αν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε.
Ρωτήστε τις δικές σας ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις αυτές είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξετε στον εργοδότη σας ότι είστε σταθερός και επαγγελματίας. Γενικά να είστε αυθεντικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τέτοιες ερωτήσεις.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: