Εργασιακή Ανασφάλεια: Πως να επιβιώσετε και να ευδοκιμήσετε

Στη σημερινή εποχή, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του “προσωρινά απασχολούμενο”. Με το τέλος της βιομηχανικής εποχής, τα δεδομένα στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον αλλάξει ριζικά και καμία θέση δε θα πρέπει να θεωρείται μόνιμη και δεδομένη.

Ακόμη και αν είστε ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο σε μια καθιερωμένη εταιρεία του χώρου, η δουλειά σας θα μπορούσε να είναι προσωρινή. Αν είστε δε ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο καιρό θα αντέξει η επιχείρησή σας.

Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και μιας αγοράς εργασίας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής, είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε το γεγονός αυτό στο μυαλό σας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιουν μειώσεις προσωπικού, εργαζόμενοι απολύονται ή οδηγούνται σε εθελουσία έξοδο και η αγορά αλλάζει διαρκώς. Ακόμη και παραδοσιακά ασφαλείς θέσεις, είναι πλέον πιθανόν να κλωνιστούν. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν η δουλειά σας μοιάζει σχετικά ασφαλής, δε θα πρέπει να επαναπαυτείτε.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προετοιμαστείτε για τυχόν αλλαγές στην καριέρα σας και να προφυλάξετε το εισόδημά σας.





1) Δημιουργήστε μια δυνατή “προσωπική εικόνα” (personal brand)

Αν και η τωρινή σας θέση και καριέρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην “επαγγελματική εικόνα” σας, η “προσωπική σας εικόνα” είναι κάτι διαρκές που θα σας ακολουθεί σε όλη σας την καριέρα, όπου και αν καταλήξετε να εργάζεστε. Προσπαθείστε να δημιουργήστε μια δυνατή διαδικτυακή παρουσία ώστε να δώστε στους άλλους τη δυνατότητα να σας γνωρίσουν, να σας θυμούνται και ίσως να σας προσλάβουν ή να συνεργαστούν μαζί σας. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. το LinkedIn) και μοιραστείτε σχετικό υλικό. Ακόμη καλύτερα, δημιουργήστε το δικό σας περιεχόμενο λανσάροντας μια νέα ιστοσελίδα ή ένα blog.

2) Συνεχώς αναπτύσετε τις δεξιότητές σας και επενδύετε στην εκπαιδευσή σας

Προσπαθείστε να είστε διαρκώς ενήμερος για τα νέα και τις τάσεις στον τομέα στον οποίο απασχολείστε. Αν η εταιρεία σας δεν παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εκπαίδευσης, βρείτε άλλους τρόπους ώστε να μείνετε ανταγωνιστικός. Παρακολουθώντας σεμινάρια, συνέδρια και άλλες εκπαιδευτικές ημερίδες, θα είστε σε θέση να αποκτήστε νέες δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανελιχτείτε στην ιεραρχία ή ακόμα και να μεταπηδήσετε σε κάποιο συναφή τομέα.

3) Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό “χαρτοφυλάκιο” (portfolio)

Κρατήστε αρχείο με τα επιτεύγματα, τις δημιουργίες σας και τις συστάσεις από τρίτους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε ένα προσωπικό ιστότοπο με διεύθυνση το όνομά σας και στο χώρο αυτό να φιλοξενήσετε το προσωπικό σας χαρτοφυλάκιο. Ιδιαίτερα, αν το επάγγελμά σας ενδείκνυται για κάτι τέτοιο (π.χ. είστε αρχιτέκτονας ή γραφίστας), μια τέτοια κίνηση θα σας δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με τον τρόπο αυτό, όταν έρθει η ώρα της αναζήτησης εργασίας, θα έχετε τα πάντα σε τάξη και έτοιμα για παρουσίαση.

4) Αποκτήστε μια εναλλακτική καριέρα

Το να έχετε μια δεύτερη καριέρα ως εναλλακτική λύση, είναι μια κίνηση που θα σας γλυτώσει από πολλούς πονοκεφάλους στην περίπτωση που χάσετε την πρωταρχική σας δουλειά. Ποτέ δεν μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον ούτε να βασιστείτε σε μια εταιρεία για να σας παρέχει απασχόληση για πάντα. Επομένως, σκεφτείτε έξυπνα και αναπτύξτε μια παράλληλη καριέρα που θα λειτουργεί στο μέλλον ως εναλλακτική λύση. Χάρη στο διαδίκτυο, είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ να στήσετε τη δική σας επιχείρηση.

5) Δώστε έμφαση στο επαγγελματικό σας δίκτυο

Η επαγγελματική δικτύωση αποτελεί σήμερα τον καλύτερο τρόπο για να βρείτε δουλειά. Κρατώντας επαφή με διάφορους συναδέλφους και επαγγελματίες του χώρου, είναι πολύ πιο πιθανό να μάθετε για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, να αποκτήσετε συστάσεις και να επεκτείνετε περισσότερο τον επαγγελματικό σας κύκλο. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που χάσετε τη δουλειά σας, θα έχετε έναν κύκλο ανθρώπων στον οποίο να απευθυνθείτε.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: