Παρτ ταιμ εργασία (part-time) – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι θέσεις μερικής απασχόλησης ή αλλιώς η part time εργασία, είναι αυτές στις οποίες ο εργαζόμενος απασχολείται 35 ώρες την εβδομάδα ή λιγότερο. Οι κύριοι λόγοι για να δουλέψει κάποιος με αυτό τον τρόπο είναι αν πηγαίνει σχολείο ή κάνει πρακτική άσκηση, αν έχει οικογένεια, αν έχει συνταξιοδοτηθεί ή αν παίρνει επίδομα ανεργίας. Η μερική απασχόληση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.

Πλεονεκτήματα εργαζομένων
Για τους εργαζόμενους, το βασικό πλεονέκτημα της μερικής απασχόλησης είναι η ευελιξία. Επειδή η εργασία είναι λιγότερο από μια πλήρη εργάσιμη ημέρα, εξακολουθούν να έχουν χρόνο να πηγαίνουν σχολείο, ή να αναρρώσουν από μια ασθένεια, να φροντίζουν την οικογένεια, ή να κάνουν και άλλη δουλειά για επιπλέον εισόδημα. Όσοι εργάζονται λιγότερο από μισή μέρα έχουν την επιλογή να εργαστούν πρωί, απόγευμα ή βράδυ σε δουλειές με διευρυμένο ωράριο. Κατά τις περιόδους αιχμής, όπως πχ στις διακοπές των Χριστουγέννων σε εμπορικά καταστήματα, όσοι δουλεύουν με μερική απασχόληση μπορεί να κληθούν να δουλέψουν περισσότερο ή να κάνουν βάρδιες, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους. Ένας εργαζόμενος που μοιράζεται τη θέση του με άλλους στην ίδια δουλειά ξέρει ότι αν αρρωστήσει ή χρειάζεται να πάει διακοπές, μπορεί να τον αντικαταστήσουν άλλοι.





Μειονεκτήματα εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης συνήθως δεν απολαμβάνουν οφέλη όπως η ασφάλιση, η αναρρωτική άδεια, οι πληρωμένες διακοπές ή οι διακοπές γενικότερα. Όταν δεν εργάζονται, δεν έχουν κανένα εισόδημα, πράγμα που μπορεί να αποβεί επιζήμιο σε περίπτωση ξαφνικής ασθένειας ή σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν ένα διάλειμμα. Όταν οι εποχές είναι δύσκολες, συνήθως απολύονται πρώτα από τους συναδέλφους τους που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση, επειδή έχουν λιγότερο χρόνο στη δουλειά και δεν έχουν την εμπειρία των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Τέλος, συνήθως οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης δεν προάγονται εύκολα.

Πλεονεκτήματα εργοδότη
Το κύριο πλεονέκτημα για τους εργοδότες είναι η μείωση του κόστους της απασχόλησης, δεδομένου ότι δεν πρέπει να παρέχουν ασφάλιση, αναρρωτικές άδειες και διακοπές. Μπορούν να ζητούν περισσότερες ώρες δουλειάς κατά τις ώρες αιχμής και να περικόψουν τις ώρες δουλειάς όταν η επιχείρηση δεν έχει πολύ κίνηση, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την πρόσληψη νέων εργαζομένων ή να απολύσουν όσους εργάζονται ήδη. Τα διαλείμματα και οι διακοπές ενός εργαζόμενου μπορούν αυτόματα να καλυφθούν από έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης απλά αυξάνοντας λίγο τις ώρες εργασίας του. Τέλος, δύο υπάλληλοι μερικής απασχόλησης μπορεί να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες από ό, τι έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Μειονεκτήματα εργοδότη
Το διοικητικό έργο μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερο, επειδή οι ​​εργοδότες πρέπει να επεξεργάζονται έγγραφα και να εποπτεύουν περισσότερο την εταιρεία από ό,τι θα απαιτούσε ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης δεν έχουν την ίδια εμπειρία με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ούτε παρέχουν το ίδιο επίπεδο ασφαλείας στην επιχείρηση. Η συνεννόηση και συνεπώς και η απόδοση μπορεί να είναι μειωμένη, όταν δουλεύουν πολλά άτομα στο ίδιο έργο. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είναι περισσότερο διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την εταιρεία όταν βρουν μια εργασία πλήρους απασχόλησης ή υψηλότερους μισθούς αλλού. Τέλος επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν σε δύο ή παραπάνω δουλειές θα είναι δύσκολο να αλλάζουν το πρόγραμμά τους και είναι επιρρεπείς στην εξάντληση.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: