Επιτυχημένη επαγγελματική δικτύωση

Η κοινωνική και επαγγελματική δικτύωση είναι κάτι που πολλοί μπορεί να παραμελήσουν, ή να τους φοβίσει. Ίσως είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι απαραίτητο, όλοι το κάνουν και δε χρειάζεται να σας φοβίζει ή να ντρέπεστε. Για παράδειγμα, ένας γνωστός, έτυχε να συζητάει στο αεροπλάνο με κάποιον πρώην πωλητή, ο οποίος του είπε πως έψαχνε δουλειά. Συζητώντας για το υπόβαθρο του ο καθένας, τελικά πρόσφερε δουλειά στο πωλητή, στην εταιρεία του. Μερικές φορές μόνο αυτό χρειάζεται. Γνωριμίες και τύχη. Ουσιαστικά η τύχη δεν είναι τίποτα άλλο από το να αυξήσεις τις πιθανότητες να συμβεί το παραπάνω, μέσω του να γνωρίζετε συνεχώς νέο κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμένα μου έχουν προταθεί δουλειές από φίλους και γνωστούς που γνώριζαν το υπόβαθρό μου.

Ανεπίσημη επαγγελματική δικτύωση

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε θέση εργασίας, δοκιμάστε να βρείτε μέσω δικτύωσης. Πραγματικά δουλεύει, μιας και οι περισσότεροι που θα ξέρουν για κάποια κενή θέση, θα το μεταφέρουν στους φίλους και γνωστούς τους και το πιθανότερο είναι ότι μέσω αυτών θα καλυφτεί η θέση. Τουλάχιστον ένα 60% αναφέρει ότι βρήκε δουλειά μέσω του κοινωνικού ή επαγγελματικού του κύκλου.

Πέρα όμως από τη δικτύωση, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τις ήδη υπάρχουσες επαφές σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σηκώσετε το τηλέφωνο και να πάρετε γνωστούς, φίλους και δυναδέλφους σας και να τους ρωτήσετε είτε ευθέως αν έχουν κάποια θέση εργασίας υπόψιν τους που ταιριάζει με το προφίλ σας ή πληροφορίες σχετικά με το πως να βρείτε εργασία ή και να γίνεται καλύτερος στο τομέα σας. Το βέλτιστο είναι να έχετε ένα ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που θα καλείτε κάθε μέρα. Θα εκπλαγείτε από το με πόσους ανθρώπους μπορείτε να έρθετε σε επαφή επίσημα και ανεπίσημα. Όσο πρισσότερα τηλεφωνήματα κάνετε, τόσο αυξάνεται τις πιθανότητές σας.





Επίσης, αν δεν έχετε τα τηλέφωνά τους, ή ανησυχείτε μήπως τους ενοχλήσετε, μπορείτε να τους στείλετε ένα e-mail στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Απλά προσέξτε την ορθογραφία, τη σύνταξη και τη δομή πριν το στείλετε. Κατά καιρούς θα λαμβάνετε προσκλήσεις σε διάφορες συγκεντρώσεις, εορτές και άλλες συναθροίσεις. Καλό θα ήταν να δέχεστε όλες αυτές τις προσκλήσεις, καθώς στις συζητήσεις εκεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ρωτήσουν με τι ασχολείστε και εσείς εκτός από το τομέα σας, θα μπορείτε να αναφέρετε επίσης, ότι αναζητάτε εργασία. Πάρα πολλές συνεργασίες έχουν γίνει έτσι και πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν καλυφτεί κατά αυτό το τρόπο.

Επίσημη επαγγελματική δικτύωση

Η επίσημη δικτύωση είναι εξίσου αποτελεσματική. Με τον όρο επίσημη δικτύωση, εννοούμε κοινωνικοεπαγγελματικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις επαγγελματικών οργανισμών. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι τους ίδιους στόχους και φιλοδοξίες μοιράζονται κι άλλοι, οι οποίοι θα είναι παραπάνω από πρόθυμοι να ανταλλάξετε επαγγελματικές κάρτες ή στοιχεία επικοινωνίας. Αν νιώθετε ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά μεγάλο βήμα για εσάς και δε νοιώθετε άνετα, μπορείτε πάντα να πάρετε εθελοντικά τη θέση στο γραφείο εγγραφών, το οποίο εκτός των υπόλοιπων αρμοδιοτήτων του, καλωσορίζει και όλους τους παρευρισκόμενους. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να τους γνωρίσετε. Μπορείτε ακόμα και να πάτε με κάποιο φίλο ή συνάδελφό σας, αλλά αν δε βρείτε κάποιον, μη το αφήσετε να λειτουργήσει σαν αφορμή για να μη πάτε.

Φυσικά, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορείτε να δικτυωθείτε και μέσω διαδικτύου. Μπορείτε να βρείτε αυτούς που ζητάτε είτε από μέσα αποκλειστικά επαγγελματικής δικτύωσης (π.χ. LinkedIn) ή μέσω περιοχών συζητήσεων και forum που είναι σχετικά με τους στόχους σας.

Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει κάποιος επαγγελματικός σύνδεσμος ή σύλλογος σχετικά με το τομέα ή το επάγγελμά σας. Μπορείτε να τον βρείτε, να γραφτείτε και μέσω της ιστοσελίδας του ή από το γραφείο του, να βρείτε επαγγελματική βοήθεια ή συμβουλές. Επίσης, τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν γραφεία διασύνδεσης ή άλλες υπηρεσίες που συνδέουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για συγκεκριμένους εργαζόμενους, με τους πτυχιούχους πρωην φοιτητές. Τέτοιες ανακοινώσεις μπορεί να βρίσκονται και στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής σας.

Συμβουλές για επιτυχημένη επαγγελματική δικτύωση

  • Στις συζητήσεις σας, μάθετε πληροφορίες σε σχέση με το υπόβαθρο των επαφών σας και προτείνετε μια μελλοντική συνάντηση.
  • Όταν κάποιος σας προσφέρει μια επαφή ή κάποια μορφή δικτύωσης ή θέση εργασίας, μη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε την επαφή σας οπωσδήποτε γραπτώς (όπως με ένα e-mail), αλλά και σε κάποια συνάντησή σας.
  • Μπορείτε να έχετε σε ένα φάκελο μαζί σας, ένα μίνι αρχείο με το επαγγελματικό και μορφωσιακό υπόβαθρό σας, ώστε να μην αγνοήσετε κάτι σε κάποια τυχαία συνάντησή σας.
  • Έχετε γραμμένα σε μία μικρή λίστα το τι μπορείτε να προσφέρετε σα μελλοντικός υπάλληλος.
  • Μη ξεχάσετε να φέρετε επαγγελματικές κάρτες και δύο στυλό.
  • Σε επαγγελματικές συναθροίσεις είναι πολύ πιθανό να γνωρίσετε πολλά άτομα. Για να μη τους ξεχάσετε μπορείτε να γράφετε κάποιες πληροφορίες για όσους γνωρίζετε είτε στη πίσω μεριά της επαγγελματικής τους κάρτας που θα σας δώσουν  ή σε μια ατζέντα.
  • Όταν δικτυώνεστε μέσω διαδικτύου είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε αρχείο στο οποίο θα γράφετε σε ποιούς έχετε στείλει e-mail και σε ποιές περιοχές συζητήσεων έχετε αναρτήσει κάποιο σχόλιο, ώστε να παρακολουθείται τη πορεία τους. Για τις περιοχές συζητήσεων, οι περισσότερες έχουν μια επιλογή “παρακολούθησης του συγκεκριμένου θέματος”. Αν το επιλέξετε θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις για κάθε νέα ανάρτηση που γίνεται στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνοψίζοντας, αν δε θυμάστε ανά πάσα στιγμή τα δυνατά σας σημεία και τι μπορείτε να προσφέρετε σα μελλοντικός υπάλληλος, καλό θα ήταν να τα έχετε συγκεντρωμένα σε κάποιο αρχείο, καθώς θα σας χρειαστούν σίγουρα σε συνεντεύξεις, βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: