Επαγγελματική Δικτύωση: 5 Πράγματα που πρέπει να παρουσιάσετε στους άλλους

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν τη σπουδαιότητα της επαγγελματικής δικτύωσης, αλλά και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο σύγχρονο περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας. Η δικτύωση είναι ένας από τους πιο άμεσους και αξιόπιστους τρόπους να έρθετε σε επαφή με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιους.

Ορισμένα άτομα προτιμούν άλλες, λιγότερο διαδραστικές μεθόδους αναζήτησης εργασίας και έτσι θέτουν τη δικτύωση σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρούν πιο δύσκολη ή τρομακτική την άμεση κοινωνική επαφή. Εν τούτοις, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές είναι εύκολο όχι μόνο να σταθείτε αξιοπρεπώς σε μια κοινωνική συνάθροιση, αλλά και να αφήσετε θετικές εντυπώσεις που ίσως βοηθήσουν στο μέλλον την επαγγελματική σας καριέρα.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε πέντε πράγματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με τα οποία δικτυώνεστε:





1. Τα στοιχεία επικοινωνίας και την “προσωπική παρουσιασή” σας

Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας την επαγγελματική σας κάρτα, ιδιαίτερα δε σε μια κοινωνική συνάθροιση. Ακόμη και αν εργάζεστε κάπου, η κάρτα σας θα αποτελέσει ένα γρήγορο και βολικό τρόπο για να δώσετε σε κάποιον τα στοιχεία επικοινωνίας σας, διευκολύντας έτσι τη δημιουργία νέων επαφών. Στην κάρτα σας θα πρέπει να αναγράφετει το όνομα, ο τίτλος ή η εξειδικευσή σας, το τηλέφωνο και η ηλεκτρονική σας διεύθυνση, καθώς και η προσωπική ή επαγγελματική σας σελίδα, αν διαθέτετε.

Όταν γνωρίζετε ένα νέο άτομο, είναι η καλύτερη ευκαιρία να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, επομένως σκεφτείτε τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι άλλοι για εσάς και τι είδους σχέσεις επιθυμείτε να αναπτύξετε. Στα πλαίσια αυτά, εξασκηθείτε στο να παρουσιάζετε τον ευαυτό σας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η “προσωπική παρουσίασή” σας με την οποία θα κεντρίσετε το ενδιαφερόν και θα μπορέσετε πιο εύκολα να δημιουργήσετε μια νέα επαγγελματική σχέση.

2. Κάτι που σας κάνει ειδικό στον τομέα σας

Μετά την αρχική εισαγωγή, αποκαλύψτε κάτι που θα σας παρουσιάσει ως ειδικό στο χώρο σας. Για παράδειγμα, αν είστε επιτυχημένος πωλητής, αναφέρετε διακριτικά το γεγονός ότι έχετε δουλέψει στο παρελθόν με μια ομάδα απαιτητικών πελατών. Όπως και στην περίπτωση μιας συνέντευξης, πρέπει να έχετε ετοιμάσει εκ των προτέρων μια απάντηση στο γιατί είστε ειδικός στο επάγγελμά σας. Σκοπός είναι να δώσετε στα άτομα που γνωρίζετε ένα λόγο να θέλουν να μιλήσουν με εσάς, αντί για κάποιον άλλο.

3. Ένα δημιουργικό έργο στο οποίο δουλεύετε αυτό τον καιρό

Είναι χρήσιμο να μιλήσετε για ένα έργο στο οποίο δουλεύετε, είτε μόνος σας είτε στην εργασία σας. Με τον τρόπο αυτό θα τονίσετε την ικανότητά σας να ενεργείτε αυτοβούλως και να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε για μια νέα ιστοσελίδα που δημιουργήσατε ή για ένα βιβλίο που γράφετε. Σαν επιπλέον πλεονέκτημα, ίσως βρείτε κάποιον που θα μπορούσε να σας βοηθήσει στο έργο σας ή ακόμα και να ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί σας.

4. Το γεγονός ότι και εσείς ενδιαφέρεστε για το επάγγελμά τους

Μετά το πέρας μια συζήτησης, είναι πολύ αρνητικό να μείνετε στη μνήμη του συνομιλητή σας ως κάποιος που μιλούσε συνεχώς για τον εαυτό του. Αν γίνει με το λανθασμένο τρόπο, η επαγγελματική δικτύωση μπορεί να εξελιχθεί σε συζήτηση δυο ατόμων τα οποία μιλούν το κάθε ένα για τον εαυτό τους και ζητούν απλά χάρες από το άλλο. Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε το άτομο με το οποίο μιλάτε. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε μια καλύτερη κατανόηση για το ποιο πραγματικά ήταν το άτομο με το οποίο συνομιλούσατε και όχι απλά να θυμάστε πως θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

5. Κάτι μοναδικό το οποίο θα σας κάνει να ξεχωρίσετε

Ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε στη μνήμη των συνομιλητών σας μετά από ένα κοινωνικό γεγονός είναι να μοιραστείτε μια πρωτότυπη προσωπική ιστορία ή ένα διασκεδαστικό γεγονός. Έτσι, όχι μόνο θα αποδείξετε ότι γνωρίζετε τις επαγγελματικές σας δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα θα δείξετε ότι είστε ένας ευχάριστος χαρακτήρας και ότι τα πάτε καλά με τους άλλους. Με το να περνάτε καλά και να είστε ο εαυτός σας θα κάνετε τους άλλους να θέλουν να σας γνωρίσουν αλλά και να δουλέψουν μαζί σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: