Επαγγελματικές συμβουλές προς τελειόφοιτους

Αν είστε τελειόφοιτος και βρίσκετε σε αναζήτηση εργασίας ή ακόμα και αν έχετε ήδη βρει την πρώτη σας “αληθινή” δουλειά, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες. Η διαδικασία της ένταξης στο εργατικό δυναμικό μπορεί να είναι δύσκολη για τους άπειρους νέους, αλλά οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ομαλή μετάβαση και να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας.

Ο πιο ικανός υποψήφιος δεν παίρνει πάντα τη δουλειά

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της πρόσληψης δεν είναι πάντοτε δίκαια και δεν στηρίζεται μόνο στα προσόντα του κάθε υποψηφίου. Χρειάζονται περισσότερα από ένα δυνατό βιογραφικό για να κατακτήσετε μια θέση εργασίας. Ο υποψήφιος που θα πάρει τη δουλειά είναι συνήθως αυτός που “διαφημίζει” καλύτερα τον εαυτό του και παρουσιάζει στον εργοδότη ότι είναι ο καταλληλότερος για τις ανάγκες και τα προβλήματα της εταιρείας.





Χρησιμοποιήστε την έρευνα για να φτάσετε στην επιτυχία

Η εύρεση δουλειάς είναι πολλές φορές όπως οι εξετάσεις που μέχρι τώρα δίνατε. Οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν ότι ο υποψήφιος που έχουν απέναντί τους έχει κάνει την έρευνά του για την εταιρεία και τον κλάδο γενικότερα. Μελετώντας την ιστοσελίδα της εταιρείας, μένοντας ενήμεροι για τις επιχειρηματικές εξελίξεις στη χώρα και ακολουθώντας τις εξελίξεις στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε λεπτομέρειες για την εταιρεία που τελικά θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Η επαγγελματική δικτύωση είναι πιο σημαντική απότι νομίζετε

Είναι εύκολο, και σύνηθες λάθος, να μειώνει κανείς τη σπουδαιότητα της δικτύωσης, ιδαίτερα αν πρόκειται για νεαρό άτομο. Όμως, η δικτύωση ανοίγει πόρτες σε δουλειές που δεν διαφημίζονται στο ευρύτερο κοινό. Μια απλή, ανάλαφρη συζήτηση μπορεί να καταλήξει με το να στείλετε το βιογραφικό σας σε ένα πρόσωπο κλειδί μέσα σε μια επιχείρηση που θα σας βοηθήσει να βρείτε την πρώτη σας δουλειά. Εντάξτε την επαγγελματική δικτύωση στη λίστα με τις δραστηριότητές σας και μακροπρόθεσμα θα έχετε τεράστια οφέλη.

Η προσφορά ενός εργοδότη δεν είναι ποτέ η καλύτερη προσφορά

Οι περισσότεροι τελειόφοιτοι είναι χαρούμενοι απλά με το να έχουν μια προσφορά για δουλειά, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Αλλά καλό θα είναι να “πιέζετε” για περισσότερα. Κάντε μια έρευνα για να ανακαλύψετε τα επίπεδα μισθών στην αγορά για τη συγκεκριμένη θέση. Οι εταιρείες συνήθως κάνουν προτάσεις οι οποίες έχουν περιθώριο για διαπραγμάτευση. Σπάνια αναιρούν μια πρότασή τους απλά επειδή ο υποψήφιος ζήτησε λίγο περισσότερα χρήματα, ακόμη και αν η αρχική προσφορά τους είναι η καλύτερη που μπορούν να κάνουν. Επιπλέον, οι περισσότεροι εργοδότες αναμένουν ότι θα υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση.

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή

Η αγορά εργασίας είναι ακόμα πολύ ρευστή και πολύ εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν πιο έμπειρους εργαζόμενους ή και να προσφέρουν προσωρινή εργασία. Ενώ ψάχνετε για την κατάλληλη ευκαιρία, μπορείτε να αναλάβετε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως εθελοντική εργασία ή να κάνετε πρακτική άσκηση ή ακόμα να αναπτύξετε κινητικότητα στις σελίδες επαγγελματική δικτύώσης όπως το LinkedIn.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: