Δουλεύοντας στην Ολλανδία

Netherlands - ΟλλανδίαΜιλώντας με νέους κυρίως που έχουν αφήσει την Ελλάδα και ζουν πλέον και  εργάζονται στην Ολλανδία συγκεντρώσαμε στοιχεία τα οποία ενδιαφέρουν  όποιον έχει στα άμεσα σχέδια του τη μετοίκηση με σκοπό την εργασία εκεί.

Δείτε αγγελίες εργασίας στην Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει θεσπισμένους έναν από τους πιο μεγάλους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη πάνω από 1300 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 23 χρόνων. Ενώ για νέους από 15 που είναι και η ηλικία από την οποία η εργασία είναι νόμιμη έως 22 ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται από 30%-85% του κατωτάτου αναλόγως την ηλικία. Η πληρωμή του μισθού γίνεται σε εβδομαδιαία, μηνιαία βάση ή κάθε τέσσερις εβδομάδες αναλόγως την συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Το όρια του ωραρίου που έχουν θεσμοθετηθεί δεν επιτρέπουν την εργασία πέρα των 10 ωρών ανά περίοδο εργασίας και πέρα των 45 ωρών εβδομαδιαίως. Ανάμεσα στις περιόδους εργασίας πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 11 ώρες ενώ για μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον 36. Εργασία πέρα των προαναφερθέντων λογίζεται ως υπερωρία και αποζημιώνεται αντίστοιχα. Διαφορετικοί και αυστηρότεροι κανόνες ισχύουν για νυχτερινή εργασία. Επίσης στην Ολλανδία καθορίζεται και ο κατώτατος αριθμός ημερών αδείας που μπορεί ένας εργαζόμενος να έχει ανά έτος και αυτός είναι συνήθως 20 μέρες.





Όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας στην Ολλανδία αξίζει να αναφέρουμε ότι μία προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι καθόλα νόμιμη. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα οι εργαζόμενοι να επιδιώκουν μία γραπτή σύμβαση καθώς αυτή μπορεί να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που βρεθούν απέναντι σε έναν όχι και τόσο σωστό εργοδότη. Σε μερικούς κλάδους υπάρχουν και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες εντάσσονται οι εργαζόμενοι και κατοχυρώνονται από αυτές.

Η Ολλανδία επίσης έχει και ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα φορολόγησης. Όλες οι κρατήσεις γίνονται ως επί το πλείστων επί του μισθού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στους χαμηλόμισθους ανέρχονται περίπου στο 35% του μισθού περίπου ενώ στα μεγάλα εισοδήματα αγγίζει και το 60%.

Το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης είναι επίσης διαφορετικό από ότι στην Ελλάδα. Ο καθένας υποχρεούται να υποβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ το χρόνο για την υγειονομική του περίθαλψη.

Εν γένει η Ολλανδία είναι μία χώρα με υψηλό κόστος βιοτικού επιπέδου αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες. Για άτομα τα οποία έχουν τα τυπικά προσόντα για μία θέση εργασίας αποτελεί μία καλή επιλογή καθώς χωρίς να ξεφύγουν από τα όρια της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε  υψηλά αμειβόμενο πόστο και να διασφαλίσουν παράλληλα πολλές κοινωνικές παροχές γι αυτούς και την οικογένεια τους.

Δείτε επίσης:

Θέσεις εργασίας στην Ολλανδία

Βρίσκοντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό

Αγγελίες εργασίας στην Ολλανδία


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: