Γιατί οι φοιτητές πρέπει να κάνουν την πρακτική τους σε ένα startup

Πολλοί φοιτητές όταν καλούνται να επιλέξουν μια εταιρεία για να κάνουν την πρακτική τους, συνήθως έχουν ως στόχο τα μεγάλα ονόματα. Όμως, υπάρχουν πολλά οφέλη όταν κάνετε την πρακτική σας σε μια μικρότερη εταιρεία, ειδικά όταν είναι η πρώτη σας εργασία. Η εργασία σε μια νεοϊδρυθείσα εταιρεία (startup) μπορεί να μην σαν προσφέρει την αναγνώριση που θα έχετε με μια μεγάλη, αλλά θα σας προσφέρει εμπειρίες που δεν θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε αλλού. Σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους λόγους που συμβαίνει αυτό:

Θα έχετε πραγματικές αρμοδιότητες

Σε μια νέα επιχείρηση, ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε εργαζόμενος είναι σημαντικός – συμπεριλαμβανομένων και όσων κάνουν πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψετε αμέσως πάνω σε έργα που έχουν άμεση επίδραση στους πελάτες.





Αυτό μπορεί να μοιάζει λίγο τρομακτικό, αλλά θα ωφεληθείτε πολύ αν νικήσετε τους φόβους σας και αναλάβετε κάποιες ευθύνες. Όχι μόνο θα έχετε απτές αποδείξεις ότι φέρατε εις πέρας σημαντικά έργα μετά την αποφοίτηση σας, αλλά θα έχετε την αυτοπεποίθηση να αναλάβετε ένα νέο έργο και να το διεκπεραιώσετε. Σκεφτείτε ότι όταν οι συμμαθητές σας θα γράφουν στο βιογραφικό τους ότι ανέλαβαν ηγετική θέση σε μια ομάδα μαθητών, εσείς θα έχετε να παρουσιάσετε πραγματική δουλειά.

Θα μάθετε πολλά για το πώς λειτουργούν εταιρείες

Ως ασκούμενος για μια μεγάλη εταιρεία, η έκθεσή σας περιορίζεται στο τμήμα που θα εργάζεστε. Επειδή θα υπάρχουν πολλοί ασκούμενοι, θα είναι αδύνατο να δείτε όλες τις πτυχές της εταιρείας.

Αλλά σε μια επιχείρηση σε πρώιμο στάδιο αυτό δεν θα συμβεί. Είτε αν ακούσετε απλά τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπεύθυνοι των άλλων τμημάτων είτε αν απλά κουβεντιάζετε με τον υπεύθυνο σχεδιασμού στο μεσημεριανό, θα είστε ένα φυσικό κομμάτι σε κάθε τμήμα της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, είναι σύνηθες σε ένα startup να γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις, έτσι ώστε να ξέρουν όλοι τα μελλοντικά σχέδια ή να γευματίζουν όλοι μαζί μια φορά την εβδομάδα και να συζητάνε για κάποιο έργο.

Θα δοκιμάσετε πολλά πράγματα στον εργασιακό τομέα

Αν δεν είστε σίγουρος σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε μετά το πανεπιστήμιο, η εμπειρία σας σε ένα startup μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, αν είστε ασκούμενος σε μια μικρή εταιρεία μάρκετινγκ, τη μια θα γράφετε κείμενα, την άλλη θα ψάχνετε λέξεις κλειδιά στο διαδίκτυο και την παράλλη θα προετοιμάζετε ερωτηματολόγια για τους χρήστες.

Επίσης, θα έχετε πρόσβαση σε άτομα που κάνουν μια δουλειά για την οποία δεν έχετε ακούσει τίποτα προηγουμένως. Οπότε μπορείτε εύκολα να πάρετε μια γεύση από τα πεδία των υπολοίπων εργαζομένων. Ακόμα κι αν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε, το να καταλαβαίνετε τον ρόλο του καθενός σε μια επιχείρηση θα σας κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό συνεργάτη.

Θα αποκτήσετε επαφές

Μια νεοσύστατη επιχείρηση έχει πιθανότητα να γίνει μεγάλη στο μέλλον και αν εργάζεστε κάπου που έχει λιγότερα από 30 άτομα, θα έχετε την ευκαιρία να τους γνωρίσετε όλους. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι σας και σπουδαίες επαγγελματικές γνωριμίες στο μέλλον

Ακόμη και αν η επιχείρηση δεν πετύχει, αυτό σημαίνει τουλάχιστον ότι θα έχετε πολλούς γνωστούς σε διάφορες άλλες εταιρείες όταν χρειαστεί να αναζητήσετε δουλειά μετά το πανεπιστήμιο ή αν χρειαστεί να ξανακάνετε κάποιου είδους πρακτική, πχ για το μεταπτυχιακό σας.

Παλαιότερα, το τίμημα του να δουλεύεις σε μια μικρή και νεοϊδρυθείσα εταιρεία ήταν η δωρεάν εργασία ή ένας πολύ χαμηλός μισθός. Αυτό όμως δεν ισχύει στις μέρες μας και σπάνια θα συναντήσετε κάτι τέτοιο. Οπότε όταν ετοιμάζετε τις αιτήσεις σας για την πρακτική, σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάτε σε ένα startup, γιατί τα οφέλη είναι σημαντικά.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: