Γιατί το βιογραφικό σας είναι απλά ανεπαρκές

Όταν ψάχνετε για μια θέση εργασίας, το βιογραφικό σας είναι το μέσο που έχουν οι εργοδότες για να αποφασίζουν αν είστε κατάλληλος για την θέση. Το μόνο που έχουν στα χέρια τους είναι μερικές λέξεις και αν αυτές οι λέξεις δεν είναι οι κατάλληλες, τότε δεν έχετε καμμία πιθανότητα επιτυχίας.

Στις μέρες μας, κάθε αγγελία εργασίας θα προσελκύσει πολλές αιτήσεις και γι αυτό ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος, επομένως δεν υπάρχει χώρος για λάθη στο βιογραφικό σας. Κανένας εργοδότης δεν θα λάβει υπ’ όψιν του κάποιον που έχει κραυγαλέα λάθη από την αρχή του βιογραφικού του.





Οι κυριότεροι λόγοι που ένα βιογραφικό μπορεί να βρεθεί στα σκουπίδια είναι οι εξής:

Ορθογραφικά και γραμματικά λάθη

Οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι έχετε καλή γνώση της γραπτής γλώσσας, ακόμα και αν δεν θα χρειαστεί ποτέ να γράψετε κάτι στην δουλειά σας. Ως εκ τούτου, ένα ορθογραφικό ή ένα γραμματικό λάθος στο βιογραφικό σας είναι αρκετό για να το στείλει στα σκουπίδια με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτά τα λάθη συμβαίνουν και στους καλύτερους, αλλά οι σύγχρονες ορθογραφικές δυνατότητες ελέγχου και το γεγονός ότι θα πρέπει να ελέγξετε διπλά την αίτησή σας πριν την στείλετε, σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι ασυγχώρητο.

Πάρα πολύ μεγάλο ή πάρα πολύ μικρό

Δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για την έκταση ενός βιογραφικού σημειώματος, αλλά ιδανικά θα πρέπει να είναι μία σελίδα. Αν είναι παραπάνω, μπορεί το πρόσωπο που θα το διαβάσει να μην έχει καν την διάθεση να ξεκινήσει το διάβασμα. Οτιδήποτε μικρότερο από μια σελίδα δείχνει έλλειψη εμπειρίας και θα φανεί άδειο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Εάν έχετε κάνει πολλές προηγούμενες δουλειές και δεν χωράνε όλες σε μια σελίδα, συμπεριλάβετε μόνο τις πιο σχετικές και τις πιο πρόσφατες. Για τις άλλες μπορείτε να μιλήσετε στην συνέντευξη.

Μια κακή Συνοδευτική Επιστολή

Πολλοί αιτούντες ανησυχούν τόσο πολύ για το βιογραφικό τους, που ξεχνούν να καταβάλλουν εφάμιλλη προσπάθεια και στην συνοδευτική επιστολή. 77% των εργοδοτών δήλωσαν ότι δεν θα κοιτάξουν καν ένα βιογραφικό σημείωμα που συνοδεύεται από μια κακή συνοδευτική αποστολή. Κάποια συνηθισμένα λάθη είναι να μην γράψετε σε έναν συγκεκριμένο αποδέκτη το γράμμα και αντ’ αυτού να γράψετε με γενικό τρόπο, πράγμα που δείχνει ότι δεν έχετε προσαρμόσει την αίτησή και να ξεχάσετε να επισυνάψετε το βιογραφικό σημείωμα στο e-mail που θα στείλετε.

Να είστε πολύ ειλικρινής

Η ειλικρίνεια είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι καταστρεπτικό το να είστε τελείως ανοικτοί. Για παράδειγμα, αν φύγατε από την τελευταία δουλειά σας επειδή δεν τα πηγαίνατε καλά με το αφεντικό σας, τότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το αναφέρετε. Ποτέ μην αναφέρετε γιατί αφήσατε την προηγούμενη δουλειά σας, παρά μόνο αν σας ζητηθεί στη συνέντευξη. Αν το αναφέρετε, τότε μπορεί να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου στο μελλοντικό αφεντικό σας και να αφήσετε να εννοηθεί ότι θα είστε προβληματικός υπάλληλος. Ένα άλλο παράδειγμα υπερβολικής ειλικρίνειας είναι να προωθήσετε πολύ τον εαυτό σας.

Είναι φυσικό να πείτε σε λίγες γραμμές για τον χαρακτήρα σας και γιατί είστε ο κατάλληλος για την δουλειά, αλλά μην το παρακάνετε. Κρατήστε χαμηλά τα προσχήματα, γιατί δεν θα θέλατε να σας περάσουν για αλαζόνες.

Το να γράψετε ένα βιογραφικό δεν είναι καθόλου εύκολο και αν θέλετε να έχετε ένα βιογραφικό το οποίο πραγματικά να κάνει εντύπωση, υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια, όπως για παράδειγμα η ιστοσελίδα μας, η οποία είναι γεμάτη με συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού και όχι μόνο.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: