Βιογραφικό και Ρεζουμέ – δύο διαφορετικά πράγματα

Οι όροι “Βιογραφικό” (Curriculum Vitae) και “Ρεζουμέ” (Resume) πολύ συχνά συγχέονται. Λίγοι μόνο ξέρουν ότι διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Είναι αλήθεια ότι και τα δύο είναι λίστες με τις πιο σχετικές πληροφορίες του ατόμου που ψάχνει δουλειά. Και τα δύο χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό, ο οποίος είναι η εύρεση εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές. Για παράδειγμα, ενώ το βιογραφικό αντιπροσωπεύει μία λεπτομερή και εκτενή ανάλυση της επαγγελματικής εμπειρίας και των πιστοποιήσεων ή κατορθωμάτων του ατόμου, το ρεζουμέ συνήθως είναι το ίδιο πράγμα, αλλά πολύ πιο μικρό και συνοπτικό (εξού και το όνομα). Το ρεζουμέ συνήθως αναπαριστά μία λιτή αναπαράσταση όλων αυτών που θα αναλύονταν σε βάθος στο βιογραφικό. Γι’ αυτό συνήθως το βιογραφικό είναι δύο ή τρεις (το πολύ) σελίδες Α4, ενώ το ρεζουμέ σχεδόν ποτέ δε ξεπερνάει τη μία.

Το βιογραφικό είναι η πιο διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος αιτήσεων δουλειάς, σε όλες τις εταιρίες ανά το κόσμο. Θα βρείτε ανά χώρα, ότι θα πρέπει να κάνετε κάποιες απαιτούμενες τροποποιήσεις όσο αφορά τη παρουσίαση, ή και μερικές φορές και από εταιρία σε εταιρία. Πάντως, τα βασικά και ειδικά το περιεχόμενο, μένουν σχεδόν ως έχουν.

Το ρεζουμέ από την άλλη, είναι η κύρια μέθοδος αίτησης για δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί το βιογραφικό θα χρησιμοποιήταν αποκλειστικά και μόνο για αιτήσεις δουλειάς ως ακαδημαϊκός ή για κρατικές επιχορηγήσεις. Κατά τα άλλα, χρησιμοποιούν μόνο το ρεζουμέ.





Βιογραφικό

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός βιογραφικού είναι:

1. Το βιογραφικό είναι μια λίστα με όλα τα κατορθώματά σας μέχρι και τη μέρα που το καταθέτετε, παρουσιασμένα σε αντίστροφη χρονολογική σειρά (δηλαδή το πιο πρόσφατο επίτευγμα, θα πάει πρώτο).

2. Το βιογραφικό ιδανικά θα είναι δύο σελίδες Α4, αν και μερικές φορές μπορεί να φτάσει και τις τρεις.

3. Το βιογραφικό θα περιλαμβάνει οτιδήποτε έχετε κάνει και μπορεί να χαρακτηριστεί ως εργασία εκτός σπιτιού – με πληρωμή ή χωρίς. Συνεπώς, είναι δεκτό το βιογραφικό να περιέχει εθελοντικη εργασία ή/και τιμητικές θέσεις καθώς και τη δουλειά που κάνατε σε αυτές τις θέσεις.

4. Η δομή του βιογραφικού είναι πολύ αυτοματοποιημένη και γενικά γράφεται με συγκεκριμένο τρόπο.

5. Το βιογραφικό συνήθως αποστέλεται μαζί με μια συνοδευτική επιστολή, στην οποία συνοπτικά θα αναφέρετε τι περιέχει (το βιογραφικό) και θα αναφέρετε τα σημεία που σας κάνουν κατάλληλο για τη δουλειά.

6. Ένα βιογραφικό μπορεί να γραφτεί σε ένα από τους ακόλουθους τρεις τύπους: Θεματικό βιογραφικό, Στοχευμένο βιογραφικό και βιογραφικό Επίδοσης.

Ρεζουμέ

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ρεζουμέ είναι:

1. Το ρεζουμέ είναι ένα ακριβές και πολύ σύντομο έγγραφο που αναπαριστά με μια ματιά τις κύριες δεξιότητες και επιτυχίες σας.

2. Το ρεζουμέ δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από μία σελίδα Α4, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

3. Το ρεζουμέ περιέχει μόνο ό,τι είναι αυστηρά συσχετιζόμενο με τη δουλειά που αιτείστε και τίποτα άλλο – είναι πιο σημαντικό εδώ να έχετε τις πιο αντιπροσωπευτικές πληροφορίες σε αυτή τη μία σελίδα.

4. Το ρεζουμέ δίνει έμφαση στο τεχνικό υπόβαθρό σας πάνω απ’ όλα.

5. Το ρεζουμέ συνήθως παρουσιάζεται με μια συνοδευτική επιστολή.

6. Το ρεζουμέ συνήθως γράφεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

i) Χρονολογικό Ρεζουμέ – όπου οι ικανότητες και τα επιτεύγματά σας παρουσιάζονται ανά ημερομηνία, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες.

ii) Θεματικό Ρεζουμέ – όπου οι ικανότητες και η εμπειρία σας τονίζονται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

iii) Συνδυασμός και των δύο – όπου και οι ικανότητες και τα επιτεύγματα παρουσιάζονται στην ίδια βάση.

Βιογραφικό και ρεζουμέ μοιάζουν άλλα δεν είναι το ίδιο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι περισσότερες εταιρίες ανά το κόσμο χρησιμοποιούν και δέχονται το βιογραφικό, ενώ οι εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι πιο δεκτικές προς τα ρεζουμέ – κυρίως επειδή τους επιτρέπει να επεξεργαστούν γρήγορα τη μία σελίδα του ρεζουμέ, παρά τις περισσότερες του βιογραφικού και επιβάλλει στον αιτώντα να είναι πολύ συγκεκριμένος.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: