Ατέλειες στο Βιογραφικό σας: Πως να τις χειριστείτε

Ορισμένες φορές το επαγγελματικό μας παρελθόν δεν είναι τόσο “καθαρό” όσο θα θέλαμε. Για παράδειγμα, ίσως υπάρχει κάποιο “ενοχλητικό” κενό ανάμεσα στις δουλειές που είχατε εργαστεί ή ίσως είχατε απολυθεί κατά το παρελθόν και ανησυχείτε για το πως θα το εξηγήσετε στους μελλοντικούς σας εργοδότες.

Επομένως, η διαδικασία της συνέντευξης θα είναι αρκετά “ευαίσθητη” καθώς θα πρέπει να αποφύγετε τις διάφορες ασυνέχειες στην καριέρα σας και να παρουσιάσετε μια θετική εικόνα του εαυτού σας παρά τα όποια λάθη του παρελθόντος.

Πως μπορεί όμως κανείς να αποφύγει τις “κακοτοπιές” αυτές? Σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για το πως να τα καταφέρετε.

Αποφύγετε τον πειρασμό να πείτε ψέματα

Με ψέματα κανείς δε βρήκε δουλειά, επομένως αντισταθείτε στην επιθυμία να καλύψετε τα λάθη του παρελθόντος. Αντιθέτως, προσπαθήστε να αποφύγετε το θέμα εκτός και αν το αναφέρει ο υπεύθυνος της συνέντευξης. Εν ολίγοις, μην είστε αυτός που θα υποδείξει τα αδύναμα σημεία της καριέρας σας, αλλά αν αυτά έρθουν στην επιφάνεια, χειριστείτε τα με λεπτότητα. Απαντήστε τυχόν ερωτήσεις με ευθύτητα και συντομία και μη νιώσετε την ανάγκη να επεκταθείτε σε πολλές λεπτομέρειες.





Εστιάστε στα θετικά

Ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν περιμένει να είστε τέλειος, επομένως μην προσπαθείτε να κρύψετε τα λάθη σας. Αντιθέτως, οδηγήστε τη συζήτηση στο τι μάθατε από αυτά. Αφενός δείξτε ότι είστε ειλικρινής και αφετέρου αναλύστε τι μαθήματα πήρατε και πως βελτιωθήκατε. Τέλος, αναφέρετε τι κινήσεις κάνατε ώστε τα λάθη αυτά να μην ξανασυμβούν.

Να είστε προετοιμασμένοι

Το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε μια συνέντευξη είναι να χάσετε τα λόγια σας όταν ερωτηθείτε για κάποιο πταίσμα σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος με μια καλοδουλεμένη απάντηση και να περιμένετε ότι η αντίστοιχη ερώτηση θα έρθει. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε κάποιο άτομο με εμπειρία για το πως θα μπορέσετε να περιγράψετε καλύτερα το ζήτημα ώστε να μη βάλει σε υποψίες τον πιθανό εργοδότη σας.

Δείξτε ανωτερότητα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αναλωθείτε σε εκτενή συζήτηση για κάποιο συμβάν του παρελθόντος, ειδικά αν αισθάνεστε ότι είστε αδικημένοι. Θα πρέπει όμως να αντισταθείτε σε αυτό και να δείξετε ανωτερότητα. Αν ερωτηθείτε για μια αρνητική εργασιακή εμπειρία ή για μια συνεργασία που δεν έληξε με καλό τρόπο, μην εμπλακείτε στην εξιστόρηση των γεγονότων. Δώστε μια γρήγορη και άμεση εξήγηση, δεν θέλετε να δείξετε επηρεασμένος, ακόμη και αν είστε.

Σε περίπτωση απόλυσης

Σε περίπτωση που απολυθήκατε στο παρελθόν, δεν είναι απαραίτητο να μπείτε σε λεπτομέρειες για το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό, εκτός και αν ο εργοδότης σας ρωτήσει ευθέως για αυτό. Χρησιμοποιήστε μια όμορφη διατύπωση και εστιάστε στα θετικά σας χαρακτηριστικά αντί για κάποιο μελανό σημείο του παρελθόντος. Επίσης, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο “Τι κάνουμε μετά από μια ενδεχόμενη απόλυση;

Τελειώστε τη συνέντευξη σε θετικό κλίμα

Αυτό που θέλετε τελικά είναι ο υπεύθυνος να αποκομίσει μια θετική εντύπωση για το άτομό σας και να θεωρήσει ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Ανεξαρτήτως του θέματος, βρείτε έναν τρόπο να λήξετε τη συνέντευξη σε ευδιάθετο κλίμα, για παράδειγμα εστιάστε στο ότι είστε πλέον έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρα σας.

Εν κατακλείδι, τα “μικροπροβλήματα” στο βιογραφικό σας δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα εφόσον έχετε τα κατάλληλα προσόντα για τη δουλειά και δείξετε ενθουσιώδης για αυτή. Μην επιμείνετε στα λάθη του παρελθόντος και το ίδιο θα κάνει και ο εργοδότης.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: