Απόλυση: Πως να την εξηγήσετε στους μελλοντικούς εργοδότες

Ερώτηση: Εργαζόμουν ως τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων, έχοντας 10 χρόνια εμπειρίας στο χώρο και πιο συγκεκριμένα σε ένα νοσοκομειακό εργαστήριο. Με απέλυσαν πριν από δύο χρόνια και δε μπορώ να βρω κάποια αντίστοιχη δουλειά σε νοσοκομεία της περιοχής μου. Στις αιτήσεις μου και στο βιογραφικό μου, αναφέρω με ειλικρίνεια ότι με απέλυσαν και νιώθω ότι το γεγονός αυτό, κατά κάποιο τρόπο με βάζει σε μια κατηγορία ως “μαύρο πρόβατο”. Κατάφερα να με ζητήσουν για λίγες συνεντεύξεις και σε αυτές που πήγα, πάντα με ρωτούσαν το λόγο για τον οποίο με απέλυσαν. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει κάποιος σε αυτή την ερώτηση;

Άρθρο: Το πιθανότερο είναι ότι θα σας αντιμετωπίσουν σαν “μαύρο πρόβατο” σε μια ενδεχόμενη απόλυσή σας και αυτός θα είναι ο πιθανότερος λόγος που δε θα σας δεχτούν. Σαφώς όμως και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να συμβεί αυτό. Το να στείλετε το βιογραφικό και την αίτησή σας, λέγοντας ανοιχτά για την απόλυσή σας, σας βγάζει άμεσα από την υποψηφιότητά σας για τη θέση.
Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε τηλέφωνο στην εταιρεία με τη θέση εργασίας και να δείτε αν είναι εφικτό να στείλετε το βιογραφικό σας, κατ’ ευθείαν στο μάνατζερ προσλήψεων, ώστε να αποφύγετε τη διαδικασία αίτησης. Αν αυτό δε λειτουργήσει, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε την αίτησή σας κανονικά με το βιογραφικό σας, χρησιμοποιόντας σωστά τα γραφούμενα του βιογραφικού σας και να αποσκοπείτε σε μία κλήση για συνέντευξη.

Τώρα, όσο αφορά τη συνέντευξη, σας αναφέρουμε 3 συμβουλές παρακάτω ώστε να παρουσιάσετε σωστά τη κατάσταση:





1) Αναλάβετε την ευθύνη για ό,τι συνέβη

Οι εργοδότες γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι δε πρόκειται να είναι τέλειοι και ότι θα κάνουν λάθη. Πάντως περιμένουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μάθουν από τα λάθη τους και να μην εθελοτυφλούν. Αναφέρετε συνοπτικά τα γεγονότα και πως συνέβησαν , αναλάβετε την ευθύνη για εκεί που κάνατε λάθος και μετά συνοψίστε τους τι θα κάνετε για τους διαβεβαιώσετε ότι δε θα επαναληφθεί στην εταιρεία τους.

2) Μη δίνετε φτηνές δικαιολογίες και μη κατηγορείτε άλλους

Είναι πολύ σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις να ρίχνουμε το βάρος και τις κατηγορίες σε άλλους και να ξεχνάμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Ακόμα και να το αναφέρουμε, θα πούμε και τι έκαναν στραβά οι συνάδελφοί μας, το οποίο είναι λογικό καθώς για κάτι στραβό, σπάνια φταίει μόνο ένας. Οι εργοδότες το ξέρουν αυτό, οπότε αν το κάνετε, θα σκεφτούν ότι δε καταλαβαίνετε τι κάνατε εσείς λάθος και αυτό θα σας γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς σας βάζει στο κίνδυνο να επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Απλά επικεντρωθείτε στο που φταίξατε και πως θα το διορθώσετε.

3) Πείτε τους γιατί είναι καλό να σας προσλάβουν

Εξηγήστε τους ότι γνωρίζετε πως η απόλυση έχει βλάψει την εικόνα σας και ότι σκοπεύετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τη διορθώσετε. Έτσι μπορείτε να μετατρέψετε ένα ατυχές συμβάν σε θετικό στοιχείο, καθώς το παραπάνω σημαίνει ότι η επόμενη εταιρεία που θα σας προσλάβει, θα έχει έναν υπάλληλο πολύ προσεκτικό και πρόθυμο να ξεπεράσει κάθε προσδοκία της, ώστε να επαναφέρει την εικόνα του.

Το θέμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ουσιαστικά να δείξετε στον εργοδότη σας, ότι η απόλυσή σας, σας έκανε ένα καλύτερο εργαζόμενο και ότι μάθατε από τα λάθη σας και δε πρόκειται να τα ξαναεπαναλάβετε. Αν καταφέρετε να περάσετε αυτό το μήνυμα, το πιο πιθανό είναι να δεχτεί κάποιος να σας δοκιμάσει. Μη τα παρατάτε αν σας έτυχε κάτι τέτοιο.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: