Απόκτηση προσωρινής άδειας εργασίας για τον Καναδά

Σημαία ΚαναδάH προσωρινή άδεια εργασίας στον Καναδά, είναι μια διαδικασία δύσκολη, αλλά την ίδια στιγμή αξίζει τον κόπο. Ο λόγος; Ο Καναδάς είναι μια χώρα που δέχεται συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών ανά χρόνο φροντίζοντας έτσι να καλύπτει τις ανάγκες τους για εργασία, μέσω διάφορων προγραμμάτων.

Δείτε αγγελίες εργασίας στον Καναδά

Ωστόσο, η άδεια απόκτησης προσωρινής εργασίας είναι μια διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα και την χαρακτηρίζει η γραφειοκρατεία. Συνολικά, κάθε χρόνο πάνω από 150.000 μετανάστες φτάνουν στη χώρα, ώστε να εργαστούν. Πρόκειται για εργάτες, οι οποίοι δίνουν μια «χείρα βοηθείας» στους εργοδότες εκεί, οι οποίοι χρειάζονται προσωπικό εξειδικευμένο-και όχι-μόνο ώστε να καλύψουν τις εργασιακές τους ανάγκες. Το θετικό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος, που θέλει να εργαστεί εκεί να βγάλει βίζα, οπότε η υπόθεση της προσωρινής άδειας εργασίας είναι σχετικά πιο εύκολη διαδικασία.





Στον Καναδά υπάρχουν ειδικές κατηγορίες θέσεων εργασίας, οι οποίες δεν χρειάζονται προσωρινή άδεια εργασίας. Οι δουλειές αυτές είναι μεταξύ άλλων:

  • Αθλητές και προπονητές
  • Ερευνητές και ανακριτές αεροπορικών ατυχημάτων
  • Επιχειρηματίες επισκέπτες
  • Επιθεωρητές πολιτικής αεροπορίας
  • Κληρικοί
  • Μέλη πληρώματος
  • Πάροχοι υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης
  • Εξεταστές και αξιολογητές
  • Ερευνητές μαρτύρων ή εμπειρογνώμονες
  • Μέλη οικογενειών ξένων αντιπροσώπων
  • Κυβερνητικοί υπάλληλοι του εξωτερικού
  • Ξένοι εκπρόσωποι
  • Φοιτητές υγειονομικής περίθαλψης
  • Δικαστές, διαιτητές και συναφή επαγγέλματα αξιωματούχων
  • Στρατιωτικό προσωπικό
  • Δημοσιογράφοι και προσωπικό στον κινηματογράφο και στα μέσα
  • Καλλιτέχνες
  • Φοιτητές για εργασία στο campus του πανεπιστημίου τους
  • Ομιλητές, οι οποίοι πρόκειται να απευθύνουν δημοσίως ομιλίες

Φυσικά, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ανά κατηγορία υπάρχουν ιδιαιτερότητες, τις οποίες αν πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία απόκτησης προσωρινής άδειας εργασίας.
Αν πρόκειται να εργαστείτε στην επαρχία του Quebec, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε ένα «πιστοποιητικό αποδοχής από το Quebec», ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να εκδοθεί η άδεια εργασίας.
Από την άλλη, αν στα σχέδιά σας είναι να δουλέψετε στην επαρχία της Αλμπέρτα, τότε προμηθευτείτε την «μπροσούρα της κυβέρνησης της Αλμπέρτα για τους αλλοδαπούς προσωρινούς εργαζομένους», στην οποία θα βρείτε αναλυτικότατες πληροφορίες, ώστε να οργανώσετε την αποδοχή της άδειας προσωρινής εργασίας.

Εφόσον σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να αποκτήσετε την άδεια, τότε το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνετε, είναι να προμηθευτείτε και να συμπληρώσετε την ειδική φόρμα, κάτι που μπορεί να γίνει και μέσω του internet. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, το οποίο πρέπει να καταβάλετε, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι σταθερό και διαφέρει από τόπο σε τόπο. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ποσό μπορείτε να τσεκάρετε εδώ: http://www.cic.gc.ca/english/information/fees/index.asp

Το «πακέτο» για την απόκτηση προσωρινής άδειας εργασίας για τον Καναδά περιλαμβάνει:

  • Πρόσφατο διαβατήριο
  • γραπτώς την προσφορά του εργοδότη για δουλειά
  • αποδεικτικά στοιχεία ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και ότι έχετε τα απαιτούμενα προσόντα για να δουλέψετε στον εν λόγω εργοδότη

μια θετική γνωμοδότηση από το «Τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και ανάπτυξης δεξιοτήτων του Καναδά(Η.R.S.D.C.)». Ωστόσο, υπάρχουν δουλειές, για τις οποίες κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Στον Καναδά υπάρχουν πολλά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την έκδοση προσωρινής άδειας εργασίας λαμβάνοντας κάποιο μικρό χρηματικό ποσό. Επί παραδείγματι, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα: http://www.bunac.org/  για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μόλις ολοκληρώσετε τις διαδικασίες, τότε θα πρέπει να τσεκάρετε διαρκώς σε τι φάση βρίσκεται η έκδοση της άδειας. Μερικά «tips», ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία είναι να είναι όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες ευανάγνωστα, ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις και «κολλήματα» κατά τη διάρκεια επεξεργασίας τους. Επίσης, όπου είναι δυνατό, προσφέρετε τα έγγραφα μεταφρασμένα στα Αγγλικά ή τα Γαλλικά, ώστε να γλιτώσετε χρόνο. Τέλος, καλό θα ήταν να κάνετε την αίτηση από την χώρα, στην οποία είστε πολίτης. Το καλό για τους Έλληνες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ότι γλιτώνουν τη διαδικασία να βγάλουν βίζα, καθώς δεν είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν είστε Έλληνας, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία για την απόκτηση βίζα είναι χρονοβόρα διαδικασία, αφού εκτός από το τυπικό της υπόθεσης(χαρτιά, αιτήσεις κτλ.), το αρμόδιο γραφείο λαμβάνει υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως η οικογενειακή σας κατάσταση, η κατάσταση υγείας σας κτλ.

Όπως και να έχει, μόλις το γραφείο «Ιθαγένειας και μετανάστευσης(Citizenship and Immigration Canada)» λάβει την αίτηση σας, θα αρχίσει να την επεξεργάζεται. Πολύ πιθανό είναι το αντίστοιχο γραφείο στη χώρα σας, να σας καλέσει για συνέντευξη ή για επιπλέον πληροφορίες. Επιπροσθέτως, πιθανό είναι να σας ζητηθούν γενικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι είστε υγιείς για να ταξιδέψετε στον Καναδά. Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή ίσως αυξηθεί μέχρι και 3 μήνες παραπάνω η διαδικασία απόκτησης προσωρινής άδειας εργασίας. Εάν τελικά εγκριθεί η όλη διαδικασία για την άδεια, τότε θα λάβετε ένα ενημερωτικό γράμμα, το οποίο θα σας ενημερώνει ότι μπορείτε να εργαστείτε στον Καναδά. Προσοχή, το γράμμα αυτό δεν είναι η άδεια! Όταν φτάσετε στον Καναδά, θα πρέπει να δείξετε το γράμμα αυτό στο αρμόδιο γραφείο για θέματα μετανάστευσης, το διαβατήριό σας, τη βίζα(εάν απαιτείται) και ταξιδιωτικά ντοκουμένα(όπως τα εισιτήρια του αεροπλάνου). Τότε θα πάρετε στα χέρια σας την πολυπόθητη άδεια, στην οποία περιγράφονται οι συνθήκες διαμονής σας και εργασίας σας στον Καναδά. Στο χαρτί θα αναγράφεται το επάγγελμά σας, το όνομα του εργοδότη σας, καθώς και τον επιτρεπόμενο χρόνο διαμονής στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί κανείς να αποκτήσει προσωρινή άδεια εργασίας για τον Καναδά, χωρίς να ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα σας ή κάποιος άλλος συγγενείς σας είναι από τον Καναδά ή μένει εκεί, τότε ίσως καταφέρετε να αποκτήσετε την άδεια, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι και 6 μήνες.

Από ‘κει και πέρα, μόλις πάρετε στα χέρια σας την άδεια, θα πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι τα δικαιώματά σας στον Καναδά, είναι ίδια με αυτά των Καναδών εργαζομένων. Με άλλα λόγια, ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να σας πληρώνει για τις υπηρεσίες σας, να σας τοποθετήσει σε ένα εργασιακό περιβάλλον ασφαλές και υγιές και τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχει το δικαίωμα να σας πάρει το διαβατήριο ή την άδεια, καθώς αυτή πρέπει να παραμένει στα χέρια σας. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε μέχρι τον Καναδά, αλλά χάσετε εκεί τη δουλειά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία ή την πρεσβεία, καθώς από επαρχία σε επαρχία η νομοθεσία διαφέρει.

Δείτε αγγελίες εργασίας στον Καναδά


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: