Πώς να αντιμετωπίσετε τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Αν και δύσκολες, οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις αποτελούν μια βασική δεξιότητα που πρέπει να έχετε. Συνήθως, είναι βασική προϋπόθεση για να καταφέρετε να πάτε σε μια συνέντευξη ενώπιος ενωπίω και -συνήθως- όλες οι προτάσεις για εργασία ξεκινούν με ένα τηλεφώνημα.

Η βασική διαφορά που έχει μια τηλεφωνική συνέντευξη από μια κανονική, είναι ακριβώς η ύπαρξη του τηλεφώνου. Δεδομένου ότι η λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων είναι μόνο το 7% του συνόλου της επικοινωνίας τους ενώ η μη λεκτική είναι το υπόλοιπο 93% (55% για τη γλώσσα του σώματος και 38% για τον τόνο της φωνής) σύμφωνα με έρευνα του Dr. Albert Mehrabian, υπάρχει ο κίνδυνος σε μια τηλεφωνική συνέντευξη να περάσετε λάθος μηνύματα ή να μην εκλάβετε σωστά αυτό που θέλει να σας πει ο συνομιλητής σας.

Για να σας βοηθήσουμε να ανταπεξέρθετε στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σημερινό άρθρο σας έχουμε τέσσερις συμβουλές:





1. Κάνετε έναν δυναμικό χαιρετισμό

Η αρχή της συνομιλίας θα κρίνει ολόκληρη την συνέντευξη. Στην πραγματικότητα, είναι κοινή πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της συνέντευξης εξαρτάται από τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, το να απαντήσετε με ένα απλό “Γεια” δεν βοηθά. Σε περίπτωση που έχετε κανονίσει από πριν την ώρα που θα σας πάρουν τηλέφωνο για να δώσετε τη συνέντευξη, μπορείτε να πείτε κάτι όπως:

“Γεια σας, [το όνομά σας] εδώ, παρακαλώ;”
“Γεια σας κε/κα [το όνομα αυτού που σας πήρε τη συνέντευξη”]. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέτετε σήμερα”

Με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι είστε το σωστό άτομο που πήρε ο υπεύθυνος, ότι περιμένετε τη συνέντευξη και ότι δεν είστε απασχολημένος.

2. Υιοθετήσετε μια δυναμική στάση

Οι ορμόνες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σας και η γλώσσα του σώματος έχει τη δύναμη να αυξάνει το επίπεδο ορισμένων ορμονών. Για παράδειγμα, το να κάθεστε σε μια θέση ισχύος μπορεί πραγματικά να αυξήσει την τεστοστερόνη σας, ή να μειώσει την κορτιζόλη σας και να σας κάνει να νιώθετε πιο σίγουροι.

Ένας άλλος τρόπος να αποβάλετε το στρες πριν από μια οποιαδήποτε συνέντευξη είναι να αναπνέετε “κυκλικά” δηλαδή να εισπνέετε για 4 δευτερόλεπτα, να κάνετε κρατάτε τον αέρα για 4 δευτερόλεπτα, μετά να εκπνέετε για 4 δευτερόλεπτα και να κάνετε άλλα 4 δευτερόλεπτα παύση, επαναλαμβάνοντας αυτό το κυκλικό μοτίβο.

Επομένως, για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και για να διώξετε το περιττό άγχος, μπορείτε πριν την συνέντευξη να αναπνέετε κυκλικά και να υιοθετήσετε κάποιες στάσεις ισχύος ή χαλάρωσης με το σώμα σας.

3. Γίνετε ξεκάθαροι σε αυτά που λέτε

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί η έλλειψη της μη λεκτικής επικοινωνίας στο τηλέφωνο είναι να χρησιμοποιήσετε ισχυρές, αναγνωρίσιμες λέξεις. Δηλαδή, θα πρέπει να κάνετε ξεκάθαρο στον συνομιλητή σας πότε τελειώνετε ένα θέμα, ποιά είναι η απάντησή σας καθώς και να του υπενθυμίζετε πλαγίως σε ποια ερώτηση απαντάτε. Για παράδειγμα αντί να πείτε απλά ένα “Ναι,…” πείτε την πρότασή σας και τελειώστε με μια φράση όπως: “Έτσι λοιπόν κατάφερα και έλυσα το Χ πρόβλημα”

4. Μιλάτε στο τηλέφωνο πιο συχνά

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προετοιμαστείτε για μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι απλά να μιλάτε στο τηλέφωνο πιο συχνά τις μέρες πριν από τη συνέντευξη. Αντί να στείλετε ένα e-mail, μιλήστε στο τηλέφωνο. Μιλήστε στο τηλέφωνο με τους φίλους σας για να συζητήσετε κάτι. Ακόμα καλύτερα αν μιλήσετε στο τηλέφωνο με άτομα που δεν ξέρετε.

Αν και ακούγεται κάπως αφελές, ακόμα και το να μιλάμε στο τηλέφωνο απαιτεί εξάσκηση και με την εξάσκηση γινόμαστε καλύτεροι. Όλοι ξέρουμε να μιλάμε στο τηλέφωνο, αλλά όσο πιο πολύ μιλάει κάποιος τόσο πιο άνετα θα νιώθει και θα αποφύγει τις άβολες παύσεις και τα κενά σε οποιαδήποτε μελλοντική επικοινωνία του, ιδιαίτερα σε μια επίφοβη τηλεφωνική συνέντευξη!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: