Έλλειψη προϋπηρεσίας στο βιογραφικό

Αυτό το μειονέκτημα συνήθως απασχολεί τους νέους που μόλις αποφοίτησαν και που προφανώς έχουν λίγη ή μηδενική εμπειρία για να αναδείξουν στο βιογραφικό τους. Είναι πολύ συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις, να αγωνίζονται για να τους δεχτούν για μια συνέντευξη, λόγω της έλλειψης προϋπηρεσίας στο βιογραφικό. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να εστιάσετε σε μια τέτοια κατάσταση:

Επικεντρωθείτε στις δεξιότητές σας

Εστιάστε τη προσοχή του πιθανού εργοδότη σας στη καταληλότητα των δεξιοτήτων και της ιδιοσυγκρασίας σας για τη συγκεκριμένη θέση, αντί στην έλλειψη προϋπηρεσίας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές δεξιότητες και χαρακτηριστικά που αναλογούν για τη συγκεκριμένη θέση.

Ένα βιογραφικό δεξιοτήτων θα είναι το πιο δυνατό σας όπλο (ακόμα περισσότερο όταν τονίσετε τη προθυμία σας να δουλέψετε σκληρά και αρκετές ώρες για να πάρετε πολύτιμη εμπειρία). Η θέλησή σας να δουλέψετε σκληρά, θα πρέπει να είναι αυθεντική, ώστε να τραβήξει τη προσοχή του πιθανού εργοδότη. Άρα δε θα πρέπει να γραφτεί σα μετέπειτα σκέψη, αλλά σαν έμφαση μετά τη περιγραφή των δεξιοτήτων σας.

Τονίστε τις ακαδημαϊκές και άλλες δραστηριότητες σας

Αν έχετε ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, τονίστε το, εξηγώντας ότι μαθαίνετε γρήγορα και σε χρόνο μηδέν θα μπορείτε να είστε πολύτιμο μέλος της επιχείρησης. Επίσης τραβήξτε τη προσοχή σε μαθήματα ή δραστηριότητες που η φύση τους ταιριάζει με τα προαπαιτούμενα της θέσης.





Έχετε λάβει μέρος σε δραστηριότητες πέρα από τα διδακτέα μαθήματα, οι οποίες ακονίζουν δεξιότητες (σχετικές με τη δουλειά που ζητάτε); Για παράδειγμα, αν κάνετε αίτηση για μια θέση δημοσίων σχέσεων ή μάρκετινγκ, το να είστε πρώτοι στο χειρισμό της γλώσσας και σε διαπροσωπική επικοινωνία θα σας ανεβάσει πολύ τις πιθανότητες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες σας από καλοκαιρινές εργασίες ή άλλες πρακτικές δραστηριότητες που κάνατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, για να δείξετε ότι κατέχετε συγκεκριμένες γνώσεις που σας καθιστούν αξιόλογο για τη δουλειά και ότι οι προηγούμενες εμπειρίες σας, αν και μη αμοιβόμενες, σας έδωσαν την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις, αν σας δοθεί η ευκαιρία.

Τονίστε την επιθυμία σας

Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι θα ήταν τιμή σας να ξεκινήσετε τη καριέρα σας σε μια ελιτίστικη εταιρία όπως η “δική σας” (το όνομα της επιχείρησης) και επιβεβαιώστε τον εργοδότη ότι θα χαρείτε να δουλέψετε σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλο για να τους αποδείξετε τις ικανότητές σας και να γίνετε ένας χρήσιμος υπάλληλος του οργανισμού.

Να είστε προσγειωμένοι και ειλικρινής στην αίτησή σας. Στους περισσότερους, αρέσουν οι νέοι επειδή έχουν μια συμπεριφορά “όλα μπορούν να γίνουν”. Προσπαθήστε να περάσετε αυτή την ιδεολογία χωρίς να εμφανίζεστε υπερόπτες ή με υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επαναλαμβάνοντας σε διάφορα μεσοδιαστήματα ότι είστε πρόθυμος να μάθετε και να εργαστείτε σκληρά, έτσι ώστε όχι μόνο να ταιριάζετε ακόμα καλύτερα στη θέση, αλλά και στους ευρύτερους στόχους της επιχείρησης (προετοιμαστείτε για να είστε συγκεκριμένοι εδώ, γιατί αν γενικολογήσετε σε αυτό το σημείο θα εμφανιστεί σαν κομπασμός). Μπορείτε να υπονοήσετε ότι είστε πρόθυμος να ταξιδέψετε, μεταφερθείτε και/ή να δουλέψετε μέχρι αργά (ακόμα και τα σαββατοκύριακα), ώστε να μάθετε τη δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Είναι σπάνιο για τις εταιρίες να αρνηθούν τον ενθουσιασμό των νέων αιτούντων και αν η δουλειά δε προαπαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσετε στη συνέντευξη αν κρατήσετε το βιογραφικό σας ζωντανό, συγκεντρωμένο και δείξετε άνθρωπος που παίρνει αυτό που ζητάει.

Τέλος, μπορείτε να βρείτε επιπλέον συμβουλές στο άρθρο μας 10 Σύντομες συμβουλές βιογραφικού για νέους.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: