Γράφοντας ένα βιογραφικό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Το βιογραφικό σας σημείωμα είναι η πρώτη σας επαφή με έναν εργοδότη. Από την πλευρά του εργοδότη, είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή για να αξιολογήσει τις δεξιότητες και την καταλληλότητά σας για μια θέση εργασίας.

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον εκάστοτε εργοδότη. Όλες οι θέσεις εργασίας είναι διαφορετικές, όπως και οι εργοδότες, όμως είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να είναι σχετικό με τη θέση.

Το βιογραφικό σας σημείωμα πρέπει να είναι ενδιαφέρον, σαφές και συνοπτικό. Θα πρέπει να αφήνει μια καλή πρώτη εντύπωση και πρέπει να μπορείτε να χωρέσετε πολλές πληροφορίες σε αυτό.

Κάνοντας το βιογραφικό σας πιο ενδιαφέρον





Ένα βιογραφικό σημείωμα για να ξεχωρίζει, πρέπει να αναδεικνύει τον αιτούντα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να δείξετε τι έχετε καταφέρει στην πορεία σας. Ο καθένας έχει ένα αρχείο με ό, τι έχει κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ποσοτικά τα πράγματα ως “μονάδα μέτρησης” της εργασίας σας.

Να θυμάστε ότι το βιογραφικό απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας και θα πρέπει να δείχνει στον πιθανό εργοδότη πόσο παραγωγικοί ήσασταν στην προηγούμενη δουλειά σας.

Τι είναι το στοχευμένο βιογραφικό;

Σκεφτείτε πώς σχετίζεται η προηγούμενη δουλειά σας με το βιογραφικό σας. Η ιδέα είναι το βιογραφικό σας να γίνει ένα ενδιαφέρον έγγραφο για κάθε έναν που το διαβάζει. Αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το τι έχετε κάνει, πώς το κάνατε, κλπ, τότε αυτά είναι απτή απόδειξη των ικανοτήτων σας.

Να έχετε στο νου σας ότι θα ήταν πολύ καλό αν δείχνατε ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα των ικανοτήτων σας. Για παράδειγμα αν καταφέρατε να κάνετε κάτι πιο γρήγορα, τότε να πείτε και πόσο πιο γρήγορα το κάνατε, πχ εκεί που κάνατε 20 λεπτά και μετά κάνατε 15 πείτε το με νούμερα. Είναι ασύγκριτα καλύτερο να δώσετε νούμερα, από το να πείτε απλά ότι κάνατε πιο γρήγορα τη δουλειά σας.

Σημειώστε ότι χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, η αίτησή σας μπορεί να χαθεί αρκετά εύκολα μέσα στο πλήθος των αιτήσεων, και μάλλον δικαιολογημένα. Αυτό συμβαίνει γιατί η δουλειά του κάθε εργοδότη είναι να ξεχωρίσει τον κατάλληλο ανάμεσα στους υποψήφιους, έχοντας μόνο τα βιογραφικά ως οδηγό.

Κάθε λέξη σε ένα βιογραφικό σημείωμα είναι πολύτιμη

Θα πρέπει να διαφημίσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Όπως σε όλες τις διαφημίσεις, η παρουσίαση μετρά. Το πώς θα περιγράψετε τις εμπειρίες σας και τις ικανότητές σας είναι ζωτικής σημασίας.

Σημαντική σημείωση:

Μην πλαστοποιείτε πληροφορίες και μην δίνετε παραπλανητικές πληροφορίες στον εργοδότη. Είναι παράνομο, αυτοκαταστροφικό, και απλά χαζό. Μην το σκεφτείτε καν. Είναι σαν να λέτε αντίο στην δουλειά. Να δίνετε μόνο επαληθεύσιμα στοιχεία και να μην υπερβάλλετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν στοχεύετε σε μια προαγωγή ή σε μια θέση η οποία είναι υψηλότερα από την προηγούμενη εμπειρία σας, τότε το προηγούμενο έργο σας, και τα δεδομένα σας είναι πολύ σημαντικά.

Να θυμάστε ότι ανταγωνίζεστε άλλους ανθρώπους, οπότε η ποιότητα των πληροφοριών είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία σε κάθε βιογραφικό, οπότε φροντίστε να είναι αληθινές οι πληροφορίες που δίνετε.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: